Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att ge lärarna rätt lön

Efterlyses – vart tog kopplingen hög måluppfyllelse för eleverna och bättre lärarlöner vägen?

Annons

Enligt Sven-Erik Lindestam så har elevernas resultat i Söderhamn förbättrats men det är inget som syns i lönekuverten för Söderhamns lärarkår. När man har en lönebild som visar att löneutvecklingen avstannar eller planar ut efter 15–20 år i yrket så kan man krasst säga att om du vill ha en löneutveckling hela ditt yrkesliv så måste du byta yrke och sluta vara lärare.

”Mellan åren 1995 och 2010 har ekonomer och samhällsvetare haft den bästa löneutveckling inom kommunerna, följt av sjuksköterskor och barnmorskor och många fler yrken som till exempel förskollärare, bibliotekarier och kuratorer. Sist ligger lärare i grundskolan och på gymnasiet som har fått stå tillbaka länge.” (Lönepolitiskt dokument LR).

En lång utbildning måste vara värt besväret eftersom läraryrket är ett av Sveriges viktigaste yrken. Ett yrke som är avancerat med ansvar som ökar i takt med allt fler arbetsuppgifter. Ett stort ansvar för varje elev där individuella utvecklingsplaner ska skrivas, nationella prov rättas och bedömas, skriftliga omdömen skrivas, informera föräldrar och elever och så vidare. Listan kan göras lång med både mätbara och omätbara uppgifter och självklart vårt huvuduppdrag, undervisningen med en tydlig pedagogisk planering som grund.

I dag är den genomsnittliga ingångslönen för en lärare cirka 22 500 kronor i månaden och efter cirka 40 år i yrket kommer den upp i en genomsnittslön på strax över 30 000 kronor i månaden. I jämförelse med en kommunekonom som har ungefär samma ingångslön så är löneläget annorlunda då den efter cirka 40 år ligger kring 50 000 i månaden.

Lärarnas löner måste komma ikapp lönemässigt och även återupprättas som yrkeskår. Vi får inte tappa välutbildade, aktiva lärare och yrket måste ses som attraktivt för blivande studenter som väljer att studera till lärare.

Vi välkomnar Lärarförbundet in i Uppropet för 10 000 mer!

Beatrice Hagström

kommunombud

Lärarnas Riksförbund Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel