Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att gå från ord till handling

/

”Det svenskaste Sverige har är vår öppenhet”
Så kommenterar den nya integrationsministern Erik Ullenhag (FP) sitt uppdrag.
Integrationsministerposten har under de år den har funnits utmärkt sig för att vara en pratministerpost.
Visserligen ska inte opinionsbildning för öppenhet och tolerans underskattas. Det är enormt viktigt. Speciellt sedan Sverigedemokraterna tagit plats i riksdagen.

Annons

Men nu måste regeringen visa konkreta resultat. Från prat till handling.

Faktum är att Erik Ullenhag, trots att hans departement just monterades ner, har regeringens viktigaste uppgift.

Regeringen måste visa resultat i integrationsfrågorna. Framförallt behöver fler invandrare och flyktingar få en chans på arbetsmarknaden. Ett jobb helt enkelt. Det är enda sättet att motverka den främlingsfientlighet och misstänksamhet som finns och gjorde det möjligt för Sverigedemokraterna att komma in i riksdagen.

Behöver man då ha en integrationsminister? Om målet är att alla människor, oavsett bakgrund, ska lära sig svenska och skaffa sig ett jobb så varför särbehandla någon?

I teorin inte. Men det behövs en integrationsminister för att någon ska vara ansvarig och driva på i integrationsfrågorna.

På några ställen, bland annat i Rosengård i Malmö, är det många ministrar och departement som måste samarbeta för att det ska bli förändring.

Och bara en person kan leda det arbetet.

Utmaningen i integrationsfrågan är att alla människor är olika med olika bakgrund och kunskaper. Men de har lyckats ta sig till Sverige för att få en fristad.

Det finns ingen universallösning för alla. Men alla behöver lära sig svenska och få ett arbete. Det är bästa sättet att känna sig delaktig i det svenska samhället.

Erik Ullenhag är en utmärkt person att leda det här arbetet.

Framförallt för att han aldrig kommer göra som partierna i Danmark gjort, glida så nära Sverigedemokraternas retorik som det bara går för att knipa fler röster.

Han har visat sin starka vilja tidigare när han tog strid inom Folkpartiet och avgick som integrationspolitisk talesperson när han tyckte partiet gled bort från sina värderingar.

Nu har han en stor utmaning framför sig.

Allt ifrån att bokstavligen släcka bränder i Rosengård till att fundera på vad som är mest effektivt för en hållbar integration.

Linjen är dock tydligt utstakad.

Jobblinjen gäller även här.

Och hans nya plats i arbetsmarknadsdepartementet är en bra början.

Mer läsning

Annons