Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att förstå allvaret!

Nu haglar de negativa nyheterna om Ramsjö in. Skolans existens är hotad och nu pratas det inte endast om högstadiet! Brandskyddet blir allt sämre och någon större förändring i positiv riktning är svår att se i dagsläget.

Jag menar ändå att det fortfarande finns starka kort kvar att pröva för att vända trenden. För att det ska kunna gå behövs ett nytt och omfattande engagemang från flertal aktörer. I centrum för detta måste lokalbefolkningen befinna sig och agera. Men den behöver stöd. I första hand behövs stödet från kommunstyrelsen och utbildningsnämnden. Men det fungerar bara om ledarskiktet vill kavla upp ärmarna och kliva in på banan. Det har jag sett måttligt av, hittills.

Jag föreslog i oktober 2011 att Ramsjöskolans elever, personal och föräldrar erbjuds att bilda intraprenad med flexibelt lokal- och resursnyttjande. Jag anser fortfarande att ett sådant arrangemang är förutsättningen för att det ska bli en attraktiv skola och en attraktiv ort. Jag anser att det har visat sig att utbildningsnämndens organisation med ett rektorsområde Ramsjö/Stenhamre inte har fungerat.

Att skolan i nuvarande drift inte har fungerat kan man lätt inse då i stort sett hälften av alla barn i skolåldern, som skulle normalt sett gå i Ramsjö, inte gör det. Alla från Hennan och rätt många från Ramsjö går i skolorna som ligger i Tallåsen och köpingen. En vändning av dessa strömmar är nödvändig och för det behövs klart starkare fokus på skolans attraktivitet!

Men mer än så behövs för att sätta Ramsjö på kartan. Det behövs en fullödig it- satsning, det behövs en kraftfull pedagogisk profil, en samverkan med andra kommunala satsningar som faktiskt pågår. Satsningar på tågförbindelser, förläggande av kommunala och regionala verksamheter på orten får inte ses som hugskott utan ska prövas seriöst i kommunstyrelse, länsstyrelse och regionen. Nu kanske inget av detta hjälper i Sverige där de mesta centraliseras mot kusten och mot Stockholm, men vi ska inte utan kamp acceptera att Ramsjö tynar bort anser jag.

Nu på måndag ska det hållas dialogmöte om Ramsjö skola. Då är varken lokalbefolkning, elever eller personal från skolan medbjudna. Så nu gäller det för er Ramsjöbor att höra av er till de politiker ni har förtroende för! Se till att de inte lägger en våt hand över er bygd!

László Gönczi

miljöpartist i utbildningsämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel