Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att boja brottsligheten

/

Annons

En ung, grov, brottsling döms oftast till sluten ungdomsvård. Där ingår förstås skolgång, men i verkligheten innebär vården alltför ofta en rejäl duvning i kriminalitet snarare än rimlig grund- eller gymnasieutbildning. I genomsnitt återfaller mellan 70 och 80 procent av dem som döms.

Smaka på den. Av tio unga människor som har vårdats och som ska återanpassas till samhället fastnar mellan och sju och åtta i kriminalitet. Det finns ingen annan slutsats att dra än att den slutna ungdomsvården är ett kapitalt misslyckande.

Det är därför inte konstigt att justitieminister Beatrice Ask nu vill utreda påföljdssystemet och har gett utredningen i uppdrag att titta på möjligheten att unga får fotboja som påföljd istället för tvångsvård eller fängelse.

I dag är det helt omöjligt att döma unga till fotboja – vilket gör att om domstolen bedömer påföljd vara nödvändig finns inga alternativ till sluten ungdomsvård.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesman Thomas Bodström är kritisk. Han menar att eftersom fängelse inte är rimligt för unga så är inte heller fotboja det – för i dag döms man bara till fotboja som alternativ till fängelse. Men Bodström tycks då missa att justitiedepartementet – där han tidigare var chef – förstås kan föreslå riksdagen att ändra den lagen.

Kriminalvård är knepigt. Samhället vill två saker samtidigt. Det vill hämnas – straffa – en brottslig gärning. Och det vill se till att den kriminelle aldrig gör om det utan blir en laglydig medborgare.

En blick på rättshistorien visar att hämnd från samhällets sida inte avskräcker från återfall eller ny brottslighet ens med de strängaste straff. Kriminaliteten var inte noll när straffen bestod av piskrapp, döden eller inlåsning i källarhålor. Och den är inte noll nu när man under lång tid försökt utveckla vård i stället för regelrätta straff.

Fängelse behövs för allas vårt rättsmedvetande. Det är viktigt att våldtäktsmän, rånare och mördare straffas – med de för samhället stående bud. Det ropas allt oftare på högre och längre straff, och tyvärr har vård- och återanpassningsperspektivet förlorat mot ”hårdare tag”-debatten. Anledningen är förstås att vården så ofta misslyckats, men man bör minnas att fängelse också har skrämmande hög återfallsfrekvens.

Den viktigaste uppgiften för kriminalvården torde vara att se till att unga människor inte blir kriminella. För en gång kriminell är det uppenbarligen svårt att återanpassas till samhället. Och då är förmodligen fotboja en bra avvägning. För med en sådan får man inte röra sig utanför sitt eget hem förutom att sköta sina plikter, som skolgång eller jobb. Därmed minskar man också möjligheterna för dessa unga att begå nya brott eller umgås i kriminella kretsar under sitt straff.

Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons