Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att avskaffa sommarlovet?

Det är dags att avskaffa det långa sommarlovet. Det är en kvarleva från det gamla bondesamhällets svunna dagar.
Det skriver Stig Henriksson, kommunalråd (V) i Fagersta och Göran Wänglöf, som tidigare varit rektor i Bollnäs och nu jobbar som förbundschef i Norra Västmanlands Utbildningsförbund, i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Och med risk för att få både elever och lärare på mig måste jag säga att det ligger en hel del i det.

Annons

För de allra flesta av oss väcker givetvis sommarlovet härliga minnen. Jag kan när som helst känna doften av liljekonvaljer från skolavslutningen, och leva mig in den känsla av frihet som man drabbades av de första dagarna på sommarlovet.

Sommarlovet har nästan ett heligt skimmer över sig. Och ve den skolpolitiker eller myndighet som vill tafsa på sommarlovet. Ändå har det skett genom att lägga in planerings- och studiedagar för lärarna i direkt anslutning till sommarlovet. Men inte utan protester.

Och vänta bara till eleverna drabbas av hotet om ett kortare sommarlov. Då kommer lärare och elever att driva en gemensam kampanj på temat: Rör inte vårt sommarlov!

Sommarlovet var en naturlig anpassning till det gamla jordbrukarsamhällets behov av många händer vid sådd och skörd menar de båda debattörerna.

De framhåller också att svenska elever får mycket mindre skolundervisning än övriga Europa. En elev som går tolv år i skolan får 96 dagar mindre skolundervisning än medeleleven i Europa.

Samtidigt som sommarlovet är en tillgång för många, skapar det också problem för många föräldrar med tillsyn av barnen och för kommuner som ska ragga fram mer eller mindre konstlade feriejobb.

Dessutom är det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv slöseri att låta välutrustade och bra lokaler stå tomma och oanvända en stor del av året.

I stället för att reflexmässigt avfärda idéerna kanske det trots allt är värt att fundera vidare.

Det kanske är dags att – om inte avskaffa – så ifrågasätta sommarlovet. Eller varför inte helt enkelt låta fem veckors semester gälla också i skolan, för både elever och lärare, med möjlighet att ta ut den året runt.

Det skulle komplicera en hel del planering, men samtidigt skulle man slippa problemet med elever, och för den delen också lärare, som vill vara lediga på annan tid än de traditionella och bundna loven.

Kanske dags att anpassa skolans arbetstider efter dagens övriga samhällsliv.

Det kan tyckas vara på tiden efter 150 års anpassning till det gamla jordbrukarsamhället

Mer läsning

Annons