Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daglig insats för Kärleksstigen

Tre månader på våren och tre på hösten är Sven frivillig skräpplockare på den dagliga motionsturen runt Lillfjärden.

Så har det varit de senaste sju åren, sedan han blev pensionär. Det har blivit åtskilligt som plockats upp och förpassats till skräpkorgarna, men själv vill han tona ned insatsen, och hålla låg profil.

– Det räcker om du skriver bara mitt förnamn. Och jag städar inte, jag plockar skräp, säger han.

Friluftsintresset och intresset för motion har hängt med sedan skoltiden i Gävle. Han blev allätare, förklarar han.

– Jag har alltid varit ute och rört på mig, och jag har hållit på med alla möjliga sporter: ishockey, simning, tennis, orientering – allt. Men det är klart att det har avtagit med åren. Man håller inte på med ishockey när man är 75 år, konstaterar Sven.

Efter ett yrkesliv som förde familjen runt världen landade han i Hudiksvall år 1985. Då hade boplatserna varit i Sydamerika, USA och olika europeiska länder.

– Vi tyckte att det var så otroligt skräpigt i parker och överallt, och vi tyckte att så var det inte i Sverige. Men när vi kom hem såg vi att det var lika illa här. I USA är de stenhårda om de ser någon som skräpar ned. När jag blev pensionär började jag gå runt Lillfjärden, som alla andra, och jag började plocka upp skräp.

På den vägen är det. Tre månader på våren och tre månader på hösten plockar Sven skräp vid Lillfjärden på morgnarna. Han tar det han ser, säger han, och går inte på något sätt systematiskt fram. Men det blir snyggare längs promenadslingan, och promenaden hjälper honom att hålla formen.

– Det var inte lika mycket skräp för sex, sju år sedan. Men man har ju tagit intryck av besökare här som säger att det är så vackert vid Lillfjärden – men hur kan det vara så mycket skräp? Det har blivit hemskt. Plåtburkar, flaskor, pappmuggar från snabbmatsställen, stora affischer och plakat – jag förstår inte vart allt kommer från. Jag har till och med plockat upp cyklar ur vattnet, säger Sven.

Vilka volymer skräp per år som hamnar i sopkärlen under Svens morgonpromenader är inte gott att veta. Det är inte viktigt heller, säger han.

– Ser jag skräpet så tar jag det. Och det är klart att det skulle märkas om det fick ligga kvar. Jag plockar skräpet ungefär 200 dagar, så det blir ju lite ändå. Det finns andra som också plockar skräp, skillnaden är kanske att jag gör det regelbundet under vår och höst.

Dåligt väder är inte heller någon hämmande faktor, varken för motionerandet eller för skräpplockandet.

– Ska man träna får man aldrig titta på vädret. Det är bara att gå ut.