Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens jakt inte alls gammal

Människan har jagat i alla tider, heter det. Och det stämmer, men jakten har sett väldigt olika ut under olika perioder och på olika platser i landet.

Jakten förknippas med kulturarv och historia. Och människor har jagat i Sverige så länge vi har bott här. Däremot har hur jakten sett ut skiftat kraftigt och det är först under 1900-talets andra hälft som jakten, som vi känner den i dag, blev vanlig.

Kjell Danell är professor på institutionen för vilt, fisk och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet. Han är expert på jakt och jaktens historia.

– Vi har jagat hela den tid som vi har funnits i Sverige, men jakten har sett olika ut och det har varit olika klasser som jagat under olika tidsperioder, säger han.

Det är stora variationen mellan landet. I Norrland på 1700-talet försörjde sig de allra flesta på jordbruk.

– Bondebefolkningen hade ingen tid att ägna sig åt jakt. De som i någon mån jagade var den fattigare befolkningen som inte var hemmansägare, alltså fattiga, lösdrivare, som ägnade sig åt tjuvjakt, säger Kjell Danell.

Men det fanns en annan del av befolkningen som också jagade: Adeln. För de riktigt rika i samhället fungerade jakten som en inskolning för unga män. Jakten var en slags militärisk sport.

Den jakt som varit mest dominerande och också funnits under längst tid är den statligt dikterade jakten. Den går tillbaka till 1300-1400-talet, började bli mer organiserad på runt år 1600 och kulminerade på 1800-talet. Det handlar om rovdjursjakten där alla som ägde mark var förpliktade att delta. Det handlade om renodlad utrotningsjakt.

Annars fanns det väldigt lite vilt i skogarna under den här tiden.

– Jämfört med i dag var det ganska tomt i skogarna. Anledningen var att människor jagade hur som helst. Man sköt viltet året runt och jagade på våren, tog kid och ungar. Jaktvård började inte finnas förrän en bit in på 1900-talet, säger Kjell Danell.

Det är först på 1900-talet som jakten började se ut som den gör i dag: En fritidssyssla för ett bredare folklager.

– Jakten har ändrat ansikte, från att ha varit en adlig sport eller ett sätt för de hemlösa att skaffa mat, till att bli ett mer allmänt fritidsnöje en bit in på 1900-talet. Dödat djur har vi alltid gjort, men på olika sätt och med olika syften, säger Kjell Danell.