Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Däckabgruppen arbetar för bättre miljö

Däckfirman Däckab i Ljusdal är ett av företagen i Hälsingland som är miljö- och kvalitetscertifierade.
– För oss är det viktigt att vara miljöcertifierade eftersom de flesta åkare som är våra kunder också är certifierade, säger Per Revelj, föreståndare på Däckab.

Annons

Det är snart ett år sedan som Däckab i Ljusdal fick sitt miljöcertifikat. Ljusdalföretaget ingår tillsammans med sex andra företag i Däckabgruppen där de flesta firmorna är certifierade eller på väg att bli det.

– Vi ska föregå med gott exempel för våra kunder, säger Per Revelj.

I miljöarbetet arbetar Däckabgruppen exempelvis med rensar ut miljöfarliga kemikalier. Även det som är till försäljning ses över, även om vissa produkter får stanna om efterfrågan är stor.

Däckabgruppen arbetar både med långsiktiga och kortsiktiga mål för att förbättra miljön och kvaliteten på firmorna.

– Ett av våra långsiktiga mål är att minska elförbrukningen på företagen. Detta minskar kostnaderna för företagen också, säger Susanne Amundsson, miljö- och kvalitetssamordnare på Däckabgruppen.

En annan viktig del i miljöarbetet är att få bort blyvikterna från fälgarna till lastbilar. Från personbilar är blyvikterna helt borta och enligt lag förbjudna, där används i stället zinkvikter, men de fungerar inte till de stora lastbilsdäcken.

Det som också är en miljöbov i däckfirmor är däck som innehåller HA-olja. Däckab har nu gått över till att bara sälja så kallade gröna däck, det vill säga däck med HA-fria oljor.

Inom företaget arbetar man med miljön genom att sätta upp rutiner och följa upp lagar. Till sin hjälp har man konsultföretaget Altea i Linköping som också hjälper till att åtgärda fel och brister.

På Däckab i Ljusdal har man arbetat mycket med att förbättra arbetsmiljön för de anställda.

– Vi har byggt ett loft så att vi har fått bort en hel del grejor från golvet. Vi har dessutom två medarbetare som tycker att ordning och reda är viktigt, det gör att de andra har hakat på. Det ger också ett fint intryck för kunderna när det är rent och fint på verkstan, säger Per Revelj.

Personalen på Däckab i Ljusdal är inte utbildad än på miljö- och kvalitetsarbetet, men det är planer på att den ska bli det inom snar framtid.

– Det är så klart viktigt att alla är insatta i miljöarbetet på firman, säger Per Revelj.