Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daagarsson sätter punkt efter 44 år – gör sin sista utställning i Lenninge

Han debuterade som konstnär 1972, på jurybedömda Länskonst Gävleborg i Sandviken. 44 år senare sätter Stefan Daagarsson punkt, hemma på sin egen konstgård i Lenninge söder om Bollnäs. Till helgen håller han vernissage för sin sista utställning med eget material.

En bygata med människor och djur. Ett gammalt par hand i hand vid en blomstrande äng. En myllrande storstadsvy. Ett möte vid korvkiosken. Eller en slummer i det gröna, bland kohagar och kvittrande fåglar. Stefan Daagarssons konst kan ta avstamp i olika stilar och genrer, men oavsett ingång så landar slutresultatet gärna mitt i en idyll.

Motiven speglar påfallande ofta en tillvaro som känns så angenäm att man som betraktare mer än gärna skulle kliva in i bilden, om det gick. Stefan Daagarsson själv beskriver det som hans personliga reaktion mot det hårda samhället.

Katter och hundar ligger honom särskilt varmt om hjärtat. De besvansade sällskapsdjuren ryms både här och där i hans verk.

– Jag gillar hundar för deras tillgivenhet, men framför allt älskar jag katter. De är självständiga och går sin egen väg – precis som jag, förklarar Stefan Daagarsson.

I Daagarssongårdens konstsalar hänger 74 av Stefan Daagarssons verk från åren 1971 till 2011. Efter en lång karriär, som bland annat inrymmer ett stort antal separatutställningar och inte mindre än tio deltaganden i jurybedömda Länskonst Gävleborg, är det nu dags för hans sista utställning.

– Det är så att jag har drabbats av ohälsa och sånt där och då måste man börja titta över sina domäner och då har jag tänkt att det är dags att göra en summerande utställning helt enkelt.

Läs mer: Kulturvärsting summerar sin spretiga karriär

I stora salen dominerar de bläckmålningar som han ägnade sig åt åren 2003–2011. Detaljrika tavlor, ofta med element av humor insprängda någonstans i bilden. Blinkningar från konstnären som ofta inte är alldeles lätta att upptäcka i första läget.

– I all god konst upptäcker man nya saker hela tiden, säger Stefan Daagarsson och ler.

Konstnärskarriären är alltså slut, men istället har han tagit upp en nygammal tråd:

– Jag har kommit i gång som författare igen och håller på att skriva mina memoarer sedan något år tillbaka. Det är intressant, inte minst för att man själv kommer på saker som man har varit med om – tuffa, glada och roliga. Mestadels försöker jag väl redogöra för de roliga sakerna i livet.

Någon närmare publiceringsplan för memoarerna har han inte, än.

– Det vet man ju aldrig när de väl kommer ut, för jag tänker inte vara förläggare för dem. Andra får göra det jobbet den här gången, så det gäller att hitta någon som är villig. Men jag tror att det kan bli en viss uppmärksamhet. Jag har ju varit verksam professionellt inom fyra olika yrken – bokförläggare, författare, bildkonstnär och musikant – så det är klart att jag har lärt känna väldigt mycket roliga människor.

Läs mer: Vårsalongen har öppnat

Efter Stefan Daagarssons egen utställning väntar Hälsinglands Vårsalong på Daagarssongården, en jurybedömd utställning där vem som helst får lämna in verk. Sedan kommer en klassiker åter, efter ett års uppehåll – sommarutställningen.

– I fjol var första gången på 24 år som det inte var någon sommarutställning här. Annars har vi traditionellt från midsommardagen och fyra veckoslut framåt. Många var besvikna över att det inte blev något förra året, så jag törs väl lova att vi i sommar, på midsommardagen, öppnar för sommarutställning.

Stefan Daagarsson flaggar för att 2016 kan bli hans sista år som ordförande och drivande kraft i Lenninge konstförening.

– Jag är vald till årsmötet 2017, sedan kommer andra förhoppningsvis att ta över. Som alla ideella föreningar så har vi haft problem med att få folk, men jag hyser en viss förhoppning om att kunna lära upp någon eller några i en ny styrelse som kan ta över. Jag hoppas att föreningen får leva kvar.

När det gäller konstgårdens framtid i ett längre perspektiv så har Stefan Dagarsson en vision som han hoppas ska bli verklighet.

– Jag hoppas ju verkligen att Daagarssongården kommer att bevaras, jag har en dröm om att det ska bli en stiftelse som jobbar ungefär som jag har jobbat. För att människor som tycker om att tänka till, och uppskattar bildkonst och kultur över huvud taget, ska ha en samlingsplats. Det är min förhoppning.

Utställningen pågår till och med 24 april.