Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då öppnar Rådis – utan jordgubbar i november

Nu finns ett datum när Rådhuskonditoriet öppnar. Och det med föreningen Närjord i ryggen och en miljon kronor i statliga projektmedel. Drömmen om ett hållbart samhälle med närproducerad mat har tagit ett kliv framåt.

I måndags släppte föreningen Närjord bomben att de tar över Rådhuskonditoriet. Nu står några av medlemmarna utanför Rådhuskonditoriet och smakar på nybakade rabarberkakor som blivande kaféansvariga Karin Öst har med sig i en kartong.

Läs mer: De har köpt Rådhuskondis – vill arrendera ut kaféet

Väl inne i lokalen går de runt och diskuterar, gestikulerar och pekar.

De har många och stora visioner om framtiden och rollen som nystartade föreningen Närjord kan ha i Söderhamn.

Läs mer: Mäklaren om Rådhuskondis framtid

– Det krävs mer än bara enskilda initiativ i det cirkulära tänket hur man kan försörja sig lokalt. Föreningen kommer att vara navet, säger Närjords ordförande Jens Öst.

Föreningen har fått en miljon kronor som projektmedel till en integrations- och ungdomssatsning från Arbetsförmedlingen under ett års tid. Pengarna ska räcka till att sysselsätta 15 till 20 nyanlända och unga under ett års tid.

– Det handlar om att jobba med odling , att få igång fler lokala producenter och att stötta dem, livsmedelsförädling ingår också, säger Jordnäras Mikael Vallström.

Läs mer: Staten stöttar förenings kamp mot globala hot

Det kommer att bildas arbetsgrupper som ska lära sig olika faser i matkedjan från jord till bord. Grupperna är odling, förädling och en som jobbar med distribution och försäljning. Pengarna går alltså inte till Rådhuskonditoriet, även om det indirekt gynnas.

– Meningen är att vi ska stå på egna ben när projektet är slut, säger Närjords Mikael Vallström.

Det ettåriga projektet går också ut på att allt överskott går tillbaka till föreningen för att återinvesteras.

I Rådhuskonditoriet kommer besökarna att känna igen sig när kaféet slår upp portarna igen. Inredningen är det ingen som vågar röra, det skulle väcka starka känslor hos söderhamnarna, konstaterar de.

Men det blir ändå en hel del nytt. Så gott som allt på menyn kommer att vara närproducerat. Tanken är att mycket ska komma från egna odlingar inom föreningen och integrationsprojektet, men även lokala producenter är välkomna att leverera.

Bakverk och utbud kommer att följa årstiderna.

– Det kommer att bli säsongsmenyer, det kommer inte att bli jordgubbar i november, säger Karin Öst.

Läs också: De vände hem för ett grönare liv

Det kommer också att bli viss försäljning av odlade varor över disk. Meningen är också att det ska bli en mindre torghandel på bakgården tillsammans med en liten uteservering.

– Men vi skulle önska att ha en större torghandel på Rådhustorget, men just nu är det biltrafik där, säger Karin Öst.

Och den stora frågan bland söderhamnarna är när Rådhuskonditoriet öppnar.

– Vi öppnar nog 15 juni. Men det kan blir tidigare, och senare, säger Karin Öst.