Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelstölder kopplas till asylsökande

Ett stort antal stulna cyklar har under senare tid påträffats i direkt anslutning till asylboendet på Nordsjögården i Järvsö. Polisen misstänker att det är boende på Nordsjögården, som haft svårt att ta sig från Järvsö till Nordsjö, som under sommaren använt de stulna cyklarna som färdmedel.

– Att köpa in cyklar till asylboendet kan vara ett sätt att komma till rätta med problemen, tror enhetschef Lars Ulander vid Migrationsverket i Söderhamn.

Det är under sommaren som cykelstölderna blivit ett stort problem i centrala Järvsö. Omkring ett 20-tal av de stulna cyklarna har kunnat identifieras efter att ha påträffats i anslutning till asylboendet Nordsjögården..

För att de boende ska kunna ta sig in till Järvsö under dagtid har Migrationsverket chartrat buss. En tidig morgontur går från Nordsjö till Järvsö för att ansluta till X-tåget för de boende som studerar eller har ärenden till andra orter i länet. En kvällstur är också anpassad till X-tåget som anländer till Järvsö vid 18-tiden på kvällen. Dessa turer går dagligen.

För övriga tider finns en förmiddagstur och en eftermiddagstur i båda riktningarna. Dessa turer går dock endast måndagar, onsdagar och fredagar.

– Vid akuta behov, till exempel besök på vårdcentral, så ordnar personalen på Nordsjögården transporter med egna bilar, säger Lars Ulander.

Avståndet mellan Järvsö och Nordsjö är omkring tio kilometer.

Problemen med de långa avstånden mellan boende och centralort finns också på andra platser, bland annat för boende på Svanbacken i Delsbo.

– Det är fem kilometer mellan Svanbacken och Delsbo och där införskaffade vi cyklar så att de boende själva lättare skulle kunna ta sig in till Delsbo: Det har fungerat mycket bra och det är inte helt omöjligt att vi kan göra samma sak för de som bor på Nordsjögården, säger Lars Ulander.