Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelbana på järnvägen

Nu när den nya E 4-rondellen i Hudik kommer i bruk, oroar sig cyklisterna för liv och hälsa. Samtidigt har föreningen Dellenbanans vänner en "vision" om tågtrafik på den förfallna gamla järnvägen mellan Delsbo och Hudik.

Annons

Det finns inga pengar att anpassa E 4-rondellen för att göra den säkrare för cyklister. Och jag tvivlar på att Dellenbanans vänner lyckas skrapa ihop pengar för att få i gång någon reguljärtrafik – dessutom är bussarna numera otroligt miljövänliga och går in vid varenda mjölkpall.

Jag har ett förslag som vore betydligt mer innovativt och miljövänligt än en dammig museijärnväg: riv upp den där gamla rälsen och förvandla banan mellan Näsviken och Hudiksvall till cykelväg. Den behöver inte asfalteras, det räcker med hårt packat grus. Under sommarhalvåret en fantastisk väg utan motortrafik, för cyklister, joggare, hundägare och ryttare att samsas på genom ett otroligt vackert landskap. Vintertid skidspår ända in till stan.

Inget vore väl bättre för både liv, hälsa och miljö? Garanterat finns även något EU-program att söka medel ifrån för ett sådant projekt. Vi skulle dessutom locka cykelturister i klass med Öland, eftersom vägen är plan och behaglig utan sega backar.

Cyklister – gör gemensam sak med Dellenbanans vänner och jobba för en gemensam sak som gagnar alla i längden.

JW, Näsviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel