Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Växande intresse för orientering på två hjul

Orientering är inte bara att springa i skogen med karta och kompass. Ett växande intresse kan noteras för mountainbike-orientering och på tisdagskvällen erbjöds tillfälle att pröva sporten i Ljusdal.

Annons

Detvar Ljusdals OK som inbjöd till ett arrangemang på Mågamon där Bengt Agner lagt kluriga och roliga banor på den specialritade kartan.

– Det är en tidigare orienteringskarta som uppdaterats för attpassa till mountainbikeorientering. Det betyder att det tydligt måste framgå vilken cykelstandard olika stigar håller och lite andra små förändringar, berättar Bengt Agner.

Ett 30-tal deltagare kom till start, huvudsakligen orienterare från Forsa och Ljusdal, men också några mountainbikecyklister som ville prova på.

Här är några av deltagarna i Montainbikeorienteringen i Ljusdal i veckan. Från vänster: Anders Trolin, Forsa, Jan-Erik Skyttner Ljusdal, banläggaren Bengt Agner, Calle Furuström, Ljusdal, Amy Ranka Hudiksvall samt Anna Lena Furuström, Ljusdal.

Mountainbikeorientering har stora likheter med skidorientering. Inga svåra kontroller i skogen utan enkla punkter vid stigkorsningar eller punkter i direkt anslutning till stigar och vägar. Det handlar i stället om att snabbt läsa in se de bästa och snabbaste vägvalen vilket ibland kan innebära ett längre men snabbare vägval jämfört med att tasig fram rakt mot kontrollen på små sensamma stigar.

–Jag tror att mountainbikeorientering har potential att utvecklas särskilt som downhill och crosscuntry snabbt samlar allt flera utövare, framhåller Bengt Agner som gärna ser en samverkan mellan dessa olika varianter.

Nästa möjlighet att pröva på sporten i Hälsingland erbjuds på skidstadion i Hudiksvall den 23 augusti då Forsa OK bjuder in till en deltävling i Norrcupen. Och i mitten på juni arrangeras i Leksand en deltävling i svenska cupen samma helg som också sprint-SM och långdistans-SM avgörs.

Mer läsning

Annons