Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyberattackerna: Här är kartan över tusentals statsangrepp på Sverige

Det handlar om tusentals attacker varje månad, över hela landet. För första gången har Sveriges hemligaste myndighet FRA (Försvarets radioanstalt) presenterat en översiktsbild över de kontinuerliga cyberangrepp som Sverige utsätts för av stater eller statsunderstödda aktörer som kan vara kriminella nätverk.

FRA har två huvuduppgifter; den av allmänheten mer kända signalspaningen samt att stödja informationssäkerhetsarbetet hos myndigheter och statligt ägda bolag som LKAB, Vattenfall och SJ.

Det var i samband med att Dagens Industri arrangerade ett seminarium under tisdagen, om IT- och Informationssäkerhetsfrågor, som FRA:s generaldirektör Dag Hartelius visade bilden som nu ledarsidan fått ta del av.

Läs mer: FRA - Sverige är mål för antagonistiska makter

Och det är ändå inte en fullständig bild. Vilken månad det rör sig om berättar inte FRA, inte heller vilka attacker som identifierats men som man valt bort från kartan. Vilka målen har varit under den aktuella tiden kommenteras inte heller.

Framför allt handlar det om avancerad skadlig kod för att komma över uppgifter och där angriparen vill undvika upptäckt.

I bilden finns både misslyckade och fullbordade angrepp med. Motiven och metoderna varierar. Framför allt handlar det om avancerad skadlig kod för att komma över uppgifter och där angriparen vill undvika upptäckt. Utöver det finns enklare attacker, som de mer uppmärksammade DDOS-attackerna (överbelastning) som blir synliga för allmänheten på ett annat sätt när mediesajter släcks ned eller du inte kan logga in på din bank.

Cyberangrepp kan leda till mycket allvarliga samhällsstörningar. Estland utsattes för ett angrepp av Ryssland 2007, som lamslog estniska myndigheter, banker och mediebolag. Störningar kan också uppstå trots att målet är ett helt annat, som när bostäder i finländska Villmanstrand blev utan värme tidigare i november när värmesystemet togs över för att rikta ett överbelastningsangrepp "mot en europeisk organisation" enligt det finländska Cybersäkerhetscentret.

Läs mer: Så här kan nästa steg i informationskriget lamslå Sverige

I en intervju i Podd72 tidigare i år gav försvarsexperten och DI-kolumnisten Johan Wiktorin svenskt cyberförsvar betyget 1,5 på en 5-gradig skala. Detta trots att Sverige är en IT-nation.– Vi är ganska aningslösa på det här området. Det här skär ju genom Oxenstiernas myndighetsmodell på tvären.

FRA är känd för att hålla tätt och för sin goda operationssekretess. Att myndigheten över huvud taget släpper så här mycket information är en tydlig signal om att man ser allvarligt på läget.

På seminariet tryckte också generaldirektör Hartelius på behovet av att alla delar av samhället aktivt måste samverka för att skapa ett starkt nationellt försvar.

Intresserad av Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar