Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

CUL-grupp flyttas trots protester

I sista stund minskas delar av grundskolans sparbeting med en miljon kronor. Men lilla studiegruppen på CUL flyttas.

Hur gör man för att besparingar på 7,6 miljoner kronor ska kännas så lite som möjligt?

Jo, man flyttar runt dem. Men effekten blir lite som det berömda röret; lika mycket som stoppas in i ena änden trillar ut i den andra.

Ändå är det vad lärandenämnden nu gjort. Den tidigare aviserade satsningen på sommarskola läggs nu på att minska besparingen i grundskolans översta årskurser. Åtgärden gäller bara för innevarande år.

Tjänstemännens förslag till besparingar under 2015 innebar bland annat en besparing på årskurserna 4 till 9 med 3,5 miljoner, ett förslag som kritiserats av Lärarförbundet, men också av det största oppositionspartiet.

– Vi tyckte att man skulle tagit lite från förskolan och lagt på 4-9. Nu satsas istället 7,6 miljoner på förskolan och 1-3:an. Man hade kunnat smeta ut besparingarna lite mer, säger andre vice ordförande i nämnden, centerpartisten Matts Persson.

För att lindra effekterna har nu pengar som varit öronmärkta till sommarskola och resurstid för gymnasiet och högstadiet flyttats till grundskolan, men bara till de högre årskurserna 7-9. Det betyder att de aviserade besparingarna för grundskolan stannar på 2,5 miljoner kronor.

– Vi ansåg att årskurserna 4 till 6 också får del av resurserna som är riktade mot 1-3, eftersom de tillhör samma skolenheter, säger nämndens ordförande Gerd Olsson (S).

Kommunens fyra minsta skolor får också oväntade pengar. Uppemot 250 000 kronor var kan Malsta, Edsta, Njutånger och Friggesund få som kompensation för att elevgrupperna blivit mindre. Pengarna tas ur en "övrigt-pott" som tjänstemännen förfogar över.

Vid torsdagens nämndssammanträde beslutades också att låta lärandeförvaltningen fortsätta att utreda en flytt av den så kallade lilla gruppen på CUL:s plan 2. Målet är minskade personalkostnader på i runda slängar en kvarts miljon, och i förlängningen att kommunen sedan kan avsluta hyreskontraktet för våningsplanet om vårdutbildningen flyttas till Bromangymnasiet.

Både lärare och elever har tryckt på den lilla gruppens behov av en lugn studiemiljö. Matts Persson tror att den lilla gruppens resultat kan nås även på annan plats.

– Det viktiga är att gruppen blir kvar. Var den sedan ska ligga är tjänstemännens sak, det ska vi politiker inte lägga oss i, säger han.

– Processen pågår, där har vi inte ändrat något. Jag utgår från att den här verksamheten kan fortgå på ett annat våningsplan, säger Gerd Olsson.