Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Crowns initiativtagare får drivkraften från 25 års eget forskningsarbete

Hela hockey-Sverige skrattade åt Leif R Carlsson i fredags. Men Södertäljeprofilen ger sig inte. I en stor intervju berättar han varför han vill starta ett KHL-lag i Sverige.

Projektet Crowns har varit en stor snackis i media de senaste dagarna. Från att ha skapat debatt när deras planer blev kända till att ha blivit utskrattade och kritiserade av båda journalister och andra hockeyintresserade efter presskonferensen i fredags.

En presskonferens där den allmänna uppfattningen efteråt i media var att få svar levererades och seriositeten var låg.

59-årige Södertäljeprofilen Leif R Carlsson, som var en av Modos SM-guldhjältar 1979, var den person som stod längst fram på den omtalade presskonferensen. Men kritiken har inte fått honom att tänka om. Snarare tvärtom.

– Nej, jag brydde mig inte. Jag var mer fascinerad över hur det framställdes. Det var ju ganska roligt faktiskt, folk var ganska fyndiga, med ”Clowns” och så vidare.

Sporten möter honom i klubbstugan på Wasa golfklubb där han spenderar mycket tid, bland annat genom integrationsprojekt i samarbete med skolor i Södertälje.

Golfklubben är också en gemensam nämnare bakom Crowns. Den grundades och drivs av näringsidkaren Nils Andersson, som var ordförande i SSK när klubben blev svenska mästare 1985. Då var Leif en av spelarna i laget. Nu är duon, tillsammans med bland före detta elithockeyspelaren Anders Svensson, initiativtagarna till Crowns.

Läs också: Hockeyförbundet tar avstånd från KHL-satsningen

Leif R Carlsson är först tveksam till en intervju mot bakgrunden av presskonferensen, men ställer upp för att få chansen att berätta historien bakom projekten, vilket han tycker inte gick på presskonferensen.

Han berättar att det är han själv som kom på idén med KHL i Sverige. Men från början är det ett 25-årigt eget forskningsprojekt som gett honom drivkraften till att grunda Crowns.

– Det som har fascinerat mig till att forska är hämtat från min egen tid som spelare. Hur jag själv kunde ena kvällen spela som om jag var en NHL-spelare, till att nästa kväll inte vara bättre än en division 1-spelare. Varför är det så och vad kan man göra åt det? Varför kan jag inte nå min maximala potential hela tiden? Det har jag frågat mig och jag har lagt ner mycket tid och forskat på det under 25 års tid, säger Leif R Carlsson, och fortsätter:

– Det finns ju massor av spelare därute som jag kan se en stor potential i, men de får inte ut den där potentialen. Men jag har kommit fram till en slags metod och metodik för hur man ska komma åt den, säger han.

Han fortsätter:

– Ett exempel är alla spelare som blir draftade i NHL-draften varje år, men där det kanske är en av tio som blir så bra som man hoppades. Men om man hade en stödapparat runt spelaren, med människor som hjälpte spelarna på rätt sätt, då hade de kunnat nå mycket längre, säger Leif R Carlsson.

TV: Initiativtagaren till KHL-laget om kontakten med Örnsköldsvik: "En perfekt plats"

Han säger att han har försökt sälja in sina idéer till ishockeyförbundet och till flera olika klubbar – även SSK – utan att lyckas.

– Det har inte varit något som helst intresse för det jag har att berätta. Jag har lagt fram det till SSK också, men de har dissat det. I fjol pratade jag med Mats Pernhem när jag såg att det var på väg att gå åt helvete, men då trodde de att de skulle klara det själva, säger Leif R Carlsson.

Som nu i stället drömmer om att omsätta sina idéer till verklighet i en egen klubb – Crowns.

Men exakt vad idéerna består i, det vill han inte berätta i media.

– Nej, det vill jag inte säga. Det vill jag bevisa i stället. Jag vill självklart sprida det här, men inte innan jag har testat det, säger han.

Är det inte lite överdrivet att bevisa dina tankar med ett sånt här gigantiskt projekt som ett KHL-lag?

– Nej, jag behöver göra det på en nivå där jag inte riktigt vet om det går eller inte.

Han och personerna bakom Crowns står fast vid att det är fullt realistiskt att Crowns kan finnas med i KHL redan till hösten. Finansieringen är klar – antingen från ryskt håll eller, ännu hellre, från svenskt. Och enligt Leif R Carlsson har Crowns en färdig organisation som kan sjösättas inom 14 dagar, redo att ta sig an KHL, när man trycker på startknappen.

Men i vägen står Svenska ishockeyförbundet, som officiellt sagt att man inte stödjer Crowns. Och ett godkännande från förbundet är ett krav från KHL för att acceptera en ansökan in i ligan.

Vad Crowns ska göra för att komma runt problemet är den stora frågan. Det har Leif R Carlsson inte riktigt svar på.

– Förbundet behöver inte säga ja, de behöver bara inte säga nej, säger Leif R Carlsson, som haft kontakt brevledes med förbundets ordförande Anders Larsson, men något möte med förbundet har de inte fått till.

– Jag hade ett möte inbokat med Larsson, men det ställde han in, säger Leif.

Han hävdar att ett svenskt KHL-lag skulle vara bra både för svensk hockey och för kommuner och svenska klubbar. Crowns idé är att klubben inledningsvis skulle spela på flera olika platser i landet.

– Det skulle bland annat öka intresset för hockeyn och det skulle ge intäkter både till klubbarna och till kommunerna där vi skulle spela. Hur mycket tjänade inte Södertälje och SSK på den här landskampen nyligen? Jag är helt övertygad om att det skulle vara bra för Södertälje och SSK om Crowns spelade matcher i Scaniarinken. De skulle säkert tjäna ett par hundra tusen per match på det. Men om de inte vill, då får vi hitta en annan plats, säger Leif R Carlsson.

Läs också: Klart: Crowns blir Sveriges första KHL-lag