Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cornelispriset till Jojje Wadenius

/

Årets Cornelispris går till kompositören och musikern Georg "Jojje" Wadenius. Han får ta emot priset på 400 000 kronor på Cornelisdagen den 8 augusti på Mosebackescenen i Stockholm

Annons

"Det är svårt att tänka på Cornelis utan gitarr. Lika svårt att prata om 'det svenska musikundret' utan att nämna Georg Wadenius som dess föregångare", skriver juryn i sin motivering. I juryn sitter Karin Olsson, kulturchef på Expressen, Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet och Silas Bäckström, ordförande i Cornelis Vreeswijksällskapet.
Årets Cornelispristagare är en man med många strängar på sin lyra. I Sverige har Jojje Wadenius blivit känd för sina barnvisor. Internationellt har han gjort sig ett namn som en musiker, som enligt juryns motivering, "fått megastjärnorna att lysa över världen".
Kalles klätterträd
Jojje Wadenius är född 1945 och har varit verksam i musikbranschen sedan 1968. Hans mest älskade skivor i Sverige är plattorna "Goda' Goda'" och "Zzoppa", samt musiken till tv-programmet "Kalles klätterträd". Han spelade med i gruppen Made in Sweden och har varit medlem i Blood Sweat and Tears. Bland de stjärnor han jobbat med märks Diana Ross, Simon and Garfunkel och Dionne Warwick.
Cornelispriset har delats ut sedan 1988. Monica Zetterlund, Lars Forssell och Sven-Bertil Taube är några av dem som tidigare fått priset.
Sara Ullberg/TT Spektra
sara.ullberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons