Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Collegeäventyret gick från toppen till botten: "De festade och var bakis på matcherna"

Maja Lambertssons collegesatsning gick inte som väntat. Lagkamraterna blev oseriösa, började festa och kom bakis till matcherna. – Jag sa till tränarna att fortsätter det så här så åker jag hem, säger Iggesundsspelaren.

Sedan mitten av december jobbar Maja Lambertsson på Idenorskolan i Hudiksvall. Hon började som idrottsvikarie och hade lite inhopp på fritids, men har nu fått en tjänst som resurs i klass tre.

– Det är jätteroligt. Att se utvecklingen hos eleverna och se att det jag gör kan hjälpa. Att se en nioåring förstå nya saker ger väldigt mycket energi, säger 21-åringen.

Men att jobba på en skola i Hudiksvall var långt ifrån det Iggesundsspelaren planerat för. Hösten 2014 lämande hon Sundsvalls DFF och tryggheten i Sverige för collegespel på division ett-skolan Northwestern State University i Louisiana, USA.

– Det kändes naturligt. Jag hade ett bra ställe att utvecklas på i SDFF, men ville se något annat. Jag fick ett fullt scholarship, så då kände jag att det här är det som ska göras.

Första året trivdes Maja väldigt bra. Tränarna var tuffare och stämningen mellan lagkamraterna hårdare, men hon vande sig.

– Det var väldigt kul och det var liksom nya saker hela tiden. Men, oj vilken skillnad mot hemma. Vi har konkurens i laget nu också, men konkurrerar du om en plats med någon där så är du inte tjenis.

– Första terminen var det de som var rädda för tränaren. Jag ringde hem och grät flera gånger i början. Men det är en annorlunda kultur, så man lärde sig att ta det med. Man pratade med de andra i laget som vara vana.

Men sista terminen blev inte alls som de två första, och det var det som fick 21-åringen att åka hem i december, efter bara ett och ett halvt år i USA.

– Det vart lite knasigt. Spelarna blev väldigt oseriösa och tog det inte på allvar. De kunde gå ut och festa dagen innan träning och komma bakis till samlingen till matchen, säger hon och fortsätter:

– Då sa jag till tränarna vad som pågick, och fortsätter det åker jag hem.

Som straff fick laget springa intervaller i 45 minuter efter träningen.

Fick du skit av lagkamraterna för att du sagt till?

– Nej, jag sa samma sak i omklädningsrummet som jag sa till tränarna. Men det sjuka var att det fortsatte, inte i lika stor grad men ändå småsaker. Då tyckte jag inte det var kul att vara kvar.

Varför blev det som det blev?

– Varje höst kommer det in en ny grupp med spelare och de som var äldst var inte klara med vad som gällde. När jag kom in som ny var de stenhårda.

Trots en sista tråkig termin ångrar Maja inte att hon åkte.

– Nej herregud. Jag har lärt mig så mycket, inte bara språket. Och lärt känna massa nya kompisar. De saknar man ju, men det känns ändå skönt och jag känner mig lungnare efter att jag komit hem.

I stället för collegefotboll blev det divison två med Iggesund där mamma Eva är tränare. På lördag väntar premiär mot Selånger.

– Det känns bra, man lite småpirrigt. Nu känns det som att det är rätt att det blev som det blev.

LÄS MER: Straffar melodin för Iggesund

Fakta: Tränaren Eva Lambertsson om Iggesunds IK

Nyförvärv: Mikaela Lind, Bälinge, Wilma Hellström, Team Hudik, Malin Jonsson, Mohed, Lovisa Genlid, Mohed

Förluster: Johanna Skarin, pausat.

Målsättning: "Vi hade som mål i fjol att etablera oss. I år har vi förhoppning om att vi snäppar upp oss och hamnar lite högre."

Spelare att hålla koll på: "Matilda Brink som är duktig med fötterna. Hon är inte så stor, men en tuff närkampspelare som vinner mycket dueller."