Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clinton och Trump tog hem New York - 2016 blir den som väljarna avskyr minst president

Primärvalen brukar normalt vara avgjorda innan New York, men 2016 är inget vanligt år.

För Demokraterna blev resultatet precis vad Hillary Clinton hoppats på med en tydlig seger på 58 % mot Bernie Sanders 42 %. Vinsten på hemmaplan innebär också en utökad ledning i antal delegater på konventet, vilket i praktiken gör hennes ledning ointaglig.

Läs mer: Så blir utmaningarnas 2016

Även om allt fler ledande demokrater kommer antyda att Sanders ska kliva åt sidan lär Bernie fortsätta till det bittra slutet. Bernie Sanders är inte ute efter en regeringspost och hans väljarbas vill inte blåsa striden över. Så även om Hillary Clinton betonade vad som förenar de demokratiska väljarna i sitt segertal lär den tuffa och allt smutsigare demokratiska kampanjen fortsätta.

För Republikanernas partiledning kan inte resultatet beskrivas annat än som värsta tänkbara. Donald Trump triumferade även han på hemmaplan med 60 % av rösterna. Trump ser ut att ta hem 92 av de 95 delegaterna som stod på spel. Därmed ökar han sina chanser att nå över den magiska gräns som behövs för att bli Republikanernas presidentkandidat. För den främste utmanaren Ted Cruz var resultatet ett magplask, inga delegater och bara 14 %. John Kasich lyckades vinna Manhattan, ser ut att få tre delegater och totalt 25 % av rösterna i delstaten.

Förhoppningen som Trumpkritikerna har är att han inte ska nå över 50 procent av delegaterna och att det efter första omgången blir fri röstning på konventet. Då kan någon annan stiga fram och vinna över Trumps delegater. Det är antingen någon av utmanarna eller en helt annan person, en "vit riddare" som då blir Republikanernas kandidat. Att Trump börjar tänka lite längre än för stunden indikerades i segertalet, där han jämfört med tidigare var nedtonad.

Och Hillary Clinton riktade i sitt tal in sig på höstens presidentkampanj där hon attackerade de ledande republikanerna:– Donald Trump och Ted Cruz för fram en vision för Amerika som är splittrande, och helt uppriktigt också farlig.

Läs mer: Senator Cruz, skicka oss en ambassadör

Presidentvalet 2016 är ett presidentval som i slutändan kommer att avgöras av vilken kandidat väljarna avskyr minst. Clinton, Trump och Cruz dras alla med problemet att det finns stora väljargrupper som ogillar dem starkt. Och det kommer att bli smutsigare innan USA:s 45:e president flyttar in i Vita Huset.

På tisdag nästa vecka är det dags igen när Connecticut, Delaware, Pennsylvania, Rhode Island och Maryland röstar. Förlorarna Kasich och Sanders väntade inte in resultaten i New York utan åkte direkt till Pennsylvania för att kampanja.

Så här såg racet ut inför New York, grafik från TT Nyhetsbyrån: