Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cirkus ville visa djurhantering för politiker – bara ett parti kom: "Vill få oss att känna oss som kriminella"

Det var stor besvikelse på Cirkus Maximum innan gårdagens föreställning. Kommunens beslut att förbjuda cirkusar med djur på kommunal mark fick cirkusen att bjuda in politikerna för att visa upp sin djurhantering. Men ingen som var för beslutet dök upp.

Efter kommunfullmäktiges beslut att förbjuda cirkusar med djur på kommunal mark bestämde sig Cirkus Maximum att bjuda in alla ledamöter i fullmäktige till cirkusen. Tanken var att de skulle visa upp cirkusdjuren och berätta om sin djurhantering. Men de enda som dök upp var moderaternas representanter, som från början har varit emot förbudet och har skickat in en överklagan.

Läs mer: Beslut i kommunfullmäktige: Hudiksvall stoppar cirkusar med levande djur

Att övriga partirepresentanter inte kom dit upprörde såväl cirkusdirektören Bengt Källquist som moderaternas Jonas Holm.

– Jag tycker det är riktigt dåligt av de andra politikerna att inte komma hit, säger Jonas Holm.

Charliene Kiffer (V), som skrev motionen om att förbjuda djuren, var en av de som inte var på plats.

– Det handlar inte om hur djuren har det nu när de visas upp här. Jag kommer vara emot syftet att lära djur konster i cirkussammanhang.

Läs mer: Det blir cirkus i Hudiksvall i år – trots förbudet mot cirksudjur

Cirkusdirektören Bengt Källquist, som hade hoppats på att få visa upp och berätta om cirkusens djurhantering uttryckte också stor besvikelse över den dåliga närvaron. Framför allt eftersom att det var politikerna som hade fattat beslutet mot hans verksamhet som inte dök upp. Han menar att beslutet är grundat på okunskap och myter om cirkusdjur som inte stämmer överens med verkligheten.

– Jag tycker det är varje politikers uppgift att man innan ett beslut tar reda på vad det är man beslutar om.

Men när det kommer till djurens välmående står ord mot ord. Bengt Källquist förklarar att djuren är ute på turné i cirka fem till sex månader och att de övrig tid bor på en stor gård. Han menar att djuren inte skadas av att vara på turné utan att de snarare mår bättre än många andra djur.

– Jag tror att dom här djuren trivs med den här typen av liv. Här är dom omhändertagna hela tiden. Vi ser om de får ett sår eller om något händer med djuren, säger han

Men Charliene Kiffer håller inte med.

– Det är helt omöjligt att tillgodose de naturliga beteenden när djuren lever ett liv på vägarna och transporteras, säger hon.

Läs mer: Protestaktion mot cirkus: "uppträdande är kul men inte med djur"

Bengt Källquist säger att kommunens beslut får honom att känna sig som en kriminell, att han orättvist anklagas trots att han följer alla lagar för djurskötsel.

– De vill få oss att känna oss som kriminella, men det är inget kriminellt vi håller på med.

Men han är ändå hoppfull och tror inte att beslutet kommer att hålla länge.

– Det kommer ju överklagas. Jag tror inte att det kommer laga i kraft, säger han.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!