Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cirkus – djurplågeri?

Anna Hännestrand, 16 år, Söderhamn, ifrågasätter cirkusarnas djurnummer.

På måndag kommer cirkus Brazil Jack till Söderhamn. Olika djur har varit med i deras föreställning, som exempelvis elefanter, och publiken har ju tyckt att detta är väldigt underhållande att se på. Men tack och lov har man på vissa cirkusar förbjudit djur som elefanter och tigrar som underhållning. Men ännu, på alla cirkusar, används djur som underhållning, som hästar, getter, katter och hundar, även på cirkusen Brazil Jack. Och till exempel elefanter är fortfarande tillåtet att ha på svenska cirkusar.

Gå inte med dina barn till en cirkus för att stödja att djuren blir plågade för att lyda. Visst är det jättekul att kolla på? Men varför tror ni djuren ställer upp på detta? Jo, för man fångar in dem, misshandlar dem tills de har förstått vad de ska göra, och klär sedan ut dem och de blir underhållning för oss.

2017 ska det verkligen vara accepterat att använda oskyldiga djur som underhållning? I vårat moderna samhälle borde det inte vara rätt att använda djuren för att underhålla, men tydligen är det fortfarande något som anses som okej. Småbarnsföräldrar bidrar alltså till att djuren kan fortsätta lida för att lära sig konster, för att deras barn ska få se på nånting kul. I och med detta lär man sina barn att det är okej, vi måste helt enkelt sluta lära generationen efter oss att detta är okej, för det är det inte.

Tänk dig själv i djurens situation, som sitter instängda i burar, ofta flera dygn i sträck, och när de får komma ut ur burarna blir de tränade till att göra konster och blir misshandlade. Djur är inte robotar som kan utföra vad som helst, djuren har också naturliga behov som sopas under mattan när vi under tvång använder de till underhållning. Cirkusar vill gärna få dig att tro att djuren har roligt när de dansar och står på huvudet, men tror ni helt seriöst att djuren gör det för att de tycker det är kul? Jag kan garantera dig att inte ett enda djur på en enda cirkus tycker detta är kul. Detta är för dem rent ut sagt ett helvete, inga av djurens beteenden på cirkusar kommer naturligt, de har blivit misshandlade för att göra detta.

När ska människor förstå att detta är helt idiotiskt? I juni 2016 fanns endast en kommun i Sverige som inte tillåter djur på cirkus, och det var Hudiksvall. Låt nu Hudiksvall bli en förebild för resten ut av Sverige, och se även andra länder i världen som förebilder, de som inte tillåter djurplågeri. Djur ska inte användas som underhållning, och när ska vi förstå att djuren måste leva för deras egen skull, och inte vår? Visst kan ni låta era barn gå på cirkus, men låt de gå på cirkusar som inte utnyttjar djur. Låt barnen lära sig medkänsla med inte minst djuren, utan samhällets alla individer.

Anna Hännestrand 16 år, Söderhamn

Svar direkt

En klassisk cirkusföreställning består av hästar, clowner och akrobater. Redan år 1768 när den brittiske ridläraren Philip Astley grundande världens första moderna cirkus i London var just hästar och ridkonster det genomgående inslaget i hans föreställningar.

Under Cirkus Brazil Jacks landsomfattande turné säsongen 2017 har vi glädjen att presentera den ungerska ryttarfamiljen Donnert som fick pris och medaljer vid den årliga cirkusfestivalen i Monte Carlo. Ett mycket fint exempel på hur människa och djur förtroendefullt arbetar tillsammans.

Sedan många år har vi endast domesticerade djur i våra föreställningar. Vilda djur som till exempel lejon, tigrar, björnar eller apor har det inte funnits på svenska cirkusar sedan 1960! 

Dessutom har vi i årets föreställning en sensationell stark man som bland annat kan dra en bil med sina tänder. Det är nog något som Söderhamnsborna aldrig sett tidigare.

För de komiska inslagen svarar i år Wolf Brothers samt den italienska clownen Mr Lorenzo som besöker Skandinavien för första gången.

Den välkände cirkuskännaren Ole Simonsen skrev i sin recension från säsongspremiären i Malmö att årets föreställning är en "Klassisk cirkus i toppform" och vi hoppas att måndagens alla besökare vid vår föreställning i Söderhamn också upplever det.

Välkommen till Cirkus Brazil Jack – Sveriges äldsta cirkus etablerad redan 1899!

Cirkus Brazil Jack AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel