Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christofer satsar utanför landslaget

Han följde med som reserv till OS i Sotji 2014.
Men förra säsongen blev det ingen rolig vinter för Christofer Eriksson från Ilsbo.
För att ta ytterligare steg i utvecklingen har han valt att tacka nej till en plats i Wolfgang Pichlers landslag. I stället satsar 26-åringen på en försäsong i egen regi med stöttning från militärlandslaget.

Annons

När Wolfgang Pichler tillträdde som ny förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget erbjöds Christofer Eriksson från Ilsbo återigen en plats i truppen. Men efter funderande fram och tillbaka kom 26-åringen fram till ett beslut. Tack, men nej tack.

– Det var inget lätt beslut. Men jag fick intrycket att det inte skulle gå att kombinera med mitt jobb inom försvarsmakten. Landslaget presenterade riktlinjer inför säsongen och som jag förstod det skulle man ha mindre eget inflytande och det var tydligare med speciella träningstider i Östersund, säger Christofer Eriksson och utvecklar:

– För en elitidrottare handlar det inte bara om träning. Det är mycket runtomkring med sponsorer och arbetsgivare och så. Jag vill ha mycket inflytande över min egen träning och hur jag kan bli bättre som skidskytt, säger han.

Över midsommarhelgen var Christofer Eriksson hemma i Ilsbo. Då blev det ett träningspass på midsommarafton innan det var dags för en kortare återhämtningsperiod. Då hade han redan hunnit med ett träningsläger på Mallorca och innan vinter säsongen ska det avverkas ytterligare fyra läger.

Det första lägret sker i Boden tillsammans med militärlandslaget. Det är där Christofer Eriksson finner sin stöttning i sin satsning.

– Militärlandslagets läger är minst lika bra som landslagets, det är ingen större skillnad. Landslaget är som en träningsgrupp under träningsåker, när säsongen börjar har alla samma kriterier för att bli uttagen att åka världscupen.

Världscupen och VM. Det är Christofer Erikssons mål kommande säsong, även om han inte funderat över mer detaljer än så. SM i skidskytte på rullskidor i slutet av augusti är den första uttagningstävlingen och blir således en viktig värdemätare för hur sommarträningen fungerat.

Förutom den fysiska uppbyggnadsträningen jobbar Christofer Eriksson mycket skyttet. Där har mental träning blivit en viktig pusselbit för att bearbeta det han tidigare haft problem med.

– Fjolåret var ju bedrövligt på skyttebiten. Det är mycket mentalt i skytte och jag jobbar med en mental tränare från SOK. Sedan har jag bra förutsättningar för att träna skytte, bland annat en simulator hemma i lägenheten jag kan använda mellan passen.

Hur går den mentala träningen till?

– Det kan låta lite luddigt... Men det är lite kognitiv beteendeterapi, att utsätta sig för obehagliga känslor och ändå göra sånt som man tränat på. I skyttet försöker jag jobba efter en checklista och fokusera på olika moment i en viss tidsföljd. Rent fysiskt hur jag går in i skjutställning, siktar och vara observant på vind. Kan jag fokusera på det slår det bort negativa tankar på vad som händer om jag missar. Det är svårt att fokusera på två tankar samtidigt.

För Christofer Eriksson är den mentala träningen lika viktiga som den fysiska. Det är nämligen där han ser störst möjlighet att vinna mark gentemot konkurrenter.

– Så som skidskyttet utvecklats så finns det många som åker fort, skjuter bra och skjuter snabbt. Kan man göra det även i pressade situationer är mycket vunnit. I det mentala finns det mycket att vinna.

Basen kommer fortfarande vara i Östersund och när Christoffer Eriksson tävlar för en klubb gör han det fortsatt för Tullus. Den enda egentliga skillnaden mot tidigare är att det blir mer träning med militärlandslaget. Och där är han knappast ensam toppåkare.

– Tobias Arwidson, som är en av världens bästa skyttar, är också utanför landslaget och med i militärlandslaget nu. Han kan sparra mig i skyttet och jag honom i den fysiska biten. Militärlandslaget har riktigt bra ledare och åkare.

Att inte få träning under världskände Wolfgang Pichler ser inte Christofer Eriksson som något negativt. Han tror att han vinner mycket på att gå efter eget huvud.

– Jag har hållit på i tio år nu så jag börjar få lite rutin. Även om jag varit med Wolfgang och landslaget måste jag göra träningen själv, de tränare inte åt en.

Men tog det inte emot att tacka nej till en landslagsplats?

– Det går ju lite mot ens beteende. Att bli erbjuden en landslagsplats och tävla för Sverige är stort och ärofyllt. Men jag måste ändå fatta beslutet efter hur jag tror att jag blir en bättre skidskytt. Det är enbart det som det handlar om.

Beslutet är taget för kommande säsong. Hur det blir i framtiden står skrivet i stjärnorna. Men att Christoffer Eriksson har höga långsiktiga mål, det råder det ingen tvekan om.

– Vi får se vilka premisser som gäller nästa år. Jag tar det år för år nu. Långsiktigt siktar jag på VM i Östersund 2019 och OS 2018, säger han och funderar en stund.

– Men man vet ju aldrig vad som händer på vägen dit.

Annons