Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christine Bylund kämpar för människovärdet

Hallå där, Christine Bylund, som gärna pratar dellboska.

Berätta, vem är du?

– Jag kommer från Isbo utanför Delsbo men bor i Stockholm sedan 2009. Jag jobbar som metodutvecklare på en påverkanspolitisk organisation som heter STIL och frilansar som föreläsare och skribent. Jag är också verksam som scenkonstnär.

Vilka frågor brinner du för?

– Kampen för människovärde. Oavsett om det gäller mig som person med funktionsnedsättning och hbtq-person eller personer som nu flyr till Sverige. Tillsammans med min kompis Ina har jag en podd som heter Dolores, i den pratar vi mycket om vem som kan ha människovärde och vem som ses som tärande.

Vad gör dig glad?

– Får man svara Fröken Frimans krig? Haha. Det är det enda jag kommer på nu. Jag älskar det tidiga 1900-talets kläder och det är otroligt skickliga skådespelare. En viktig historia om klass, feminism och kärlek. Jag är team Boman.

Vad gör dig arg/ledsen?

– Den växande rasismen i Sverige och hotet mot den personliga assistansen. Det blir tydligt att allt hänger ihop. Föraktar man vissa människor föraktar man gärna flera.

Vad betyder Hälsingland för dig?

– Jag längtar tillbaka till Hälsingland väldigt mycket. Men jag försöker också göra upp med min nostalgiska bild av Hälsingland och Delsbo. Dialekten betyder mer och mer. Jag pratar oftare dellboska. Kanske handlar det om att jag känner mig trygg i Stockholm nu. Jag känner inget behov av att anpassa mig.

Har du något spännande på gång?

– I vår tar jag ut en masterexamen i genusvetenskap. Det känns spännande. Extra spännande känns det att jag behöver hitta en ny bostad i Stockholm…

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Vill du läsa våra krönikor och artiklar i mobiltelefonen? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik