Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christian Palme: Ett hav av ryska lögner om MH17

Nedskjutningen av Malaysia Airlines flygning MH17 över östra Ukraina för ett år sedan den 17 juli 2014 och 298 oskyldiga människors död var ett brott av monumentala proportioner. Men det var också en händelse som äntligen öppnade världens ögon för Ryssland under Vladimir Putin.

Under Putins styre har Ryssland igen blivit en plats där det inte längre finns en diskret gräns mellan sanning och lögn. Det är ingen tvekan om att SAM-roboten av typen BUK som sköt ned MH17 hade levererats av Ryssland, att robotbatteriet hanterades av en rysk besättning och senare smugglades tillbaka till Ryssland. Bevisen är så överväldigande att de skulle vara tillräckliga för varje opartisk domstol för att nå en fällande dom. Robotbatteriet fotograferades och filmades runtom i östra Ukraina under dygnet före och efter attacken. Det finns vittnen som har sett avskjutningen och avslöjande träffmärken i vrakdelarna. Ändå har Ryssland och statskontrollerade ryska medier ägnat året som gått åt ett vattenfall av lögner om vad som hände den varma sommardagen i juli 2014.

Det började med att separatistledaren Igor Girkin inom några minuter efter nedskjutningen skröt på sociala medier i Ryssland om att ha skjutit ner ett ukrainskt militärplan exakt i området där MH17 förolyckades, bara för att någon timme senare radera meddelandet och påstå att det hade publicerats av misstag.

Ryska statsmedier påstod sedan att planet hade förföljts av ett ukrainskt attackplan av typen SU-25. Problemet var bara att SU-25 inte kan flyga så högt som det malaysiska Boeingplanet. I november 2014 gjorde rysk TV stor sak av en satellitbild som publicerats på en anonym blogg och som påstods visa hur ett attackplan sköt en missil mot ett civilt flygplan över östra Ukraina. Tyvärr var det lätt att visa att bilden var ett klumpigt Photoshopjobb av gamla satellitbilder från Google.

Lika stort allvar ägnade ryska medier åt en anonym Twittersida, där en spansk flygledare som påstods arbeta i Ukraina hävdade att planet hade förföljts av inte ett, utan två ukrainska attackplan. Tyvärr visade det sig att det inte fanns någon spansk flygledare i Ukraina och det anonyma Twitterkontot raderades ett par dagar senare.

En annan bisarr lögn som gravallvarligt levererades både av rysk stats-TV och av propagandakanalen Russia Today, var att Ukraina hade försökt skjuta ner Vladimir Putins eget plan som samma dag passerade i närheten, på väg från ett statsbesök. Det ryska presidentplanet påstods ha liknande bemålning som MH17. Som om någon tror att det går att se från marken hur ett plan på 10.000 meters höjd är bemålat.

Men det räckte inte. Separatistledaren Girkin i östra Ukraina påstod snabbt att planet inte alls flög med levande last, utan var fullt med lik och flögs med autopilot, uppgifter som ryska statsmedier igen publicerade med stort allvar. Många av liken var inte färska, påstod Strelkov i en intervju. Den varianten har vi hört förr. Efter bombningen av marknadsplatsen i Sarajevo 1994 påstod Serbledaren Radovan Karadzic att de döda kropparna hade is i öronen och kom från ett bårhus. Ett lika osannolikt påstående då som nu.

I oktober i år väntas den holländska haverirapporten om katastrofen och det finns redan tecken på att det ryska lögnmaskineriet har börjat gå i spinn igen. I maj publicerades i Ryssland en läckt rapport från ryska forskare som påstod att det visserligen var en SAM-robot som orsakat katastrofen (ett medgivande, äntligen), men att batteriet var uppställt på regeringskontrollerat område och att Ukraina alltså var ansvarigt för katastrofen. Rapporten innehöll även satellitbilder där robotbatterierna kunde urskiljas på en äng intill en väg med en karakteristisk krök. Det gick lika snabbt att riva den nyheten i trasor. Satellitbilderna visade sig igen vara ett hopklipp av gamla bilder och enligt alla uppgifter var byn där robotbatteriet skulle ha varit uppställt, inte alls på regeringskontrollerat område i juli 2014, utan hölls av rebellerna. Den sista spiken i den kistan kom när den modiga ryska oppositionstidningen Novaya Gazeta i början av juni publicerade ett reportage där samtliga intervjuade bybor förklarade att inga militärer hade varit i närheten förra sommaren och än mindre några robotbatterier.

Vi kan förvänta oss många fler ryska lögner under de närmaste månaderna innan haverirapporten släpps. Ryssland är som ett litet barn som har avslöjats med ett busstreck och drar till med vilka fantasifulla undanflykter som helst, hellre än att erkänna sanningen. Tyvärr är busstrecket 298 utplånade människoliv för vilka den högste ansvarige, Rysslands president Vladimir Putin, aldrig kommer att erkänna sin skuld.