Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chock blev till framtidstro

I december ifjol lämnade de sista anställda Teleperformance i Söderhamn.
Oron var stor och många visste inte vad de skulle göra i framtiden.
Elin Ekengren och Tanja Popovic var kvar till slutet, men veckan senare började de på nya jobb.

För ett år sedan lämnade Elin Ekengren och Tanja Popovic Teleperformance, TP, för sista gången.

Läs mer: Nu släcks datorerna ner

Av de närmare 500 personer som tidigare fyllde lokalerna på Faxepark var de kvar till slutet.

Det sista året på TP var turbulent. Varslen avlöste varandra.

– Det enda jag oroade mig för var framtiden, många blev arbetslösa samtidigt och väldigt många mådde dåligt och kände panik. Första varslet, när Tele2 flyttade företagsdelen, kom som en chock. Framtidsplaner blev inte som tänkt, flera skulle bilda familj och hade precis köpt hus, säger Tanja.

– Jag minns hur det var med all rörelse där inne när jag åker förbi. Nu är det släckt och tomt och vissna växter syns i fönstren, säger Elin Ekengren med vemod i rösten.

När vi träffade dem för ett år sedan visste varken Elin eller Tanja vad framtiden skulle bära med sig.

– Jag minns den oro jag kände över att inte ha något jobb, men sista dagen på TP med bara timmar kvar ringde telefonen och jag fick ett jobberbjudande. Då jublade jag, säger Tanja.

Efter bara en vecka i arbetslöshet började hon på bemanningsföretaget Perido Skills. Där jobbade hon fram till september på uppdrag av Pensionsmyndigheten. Numera är hon kvar i lokalerna på Flygstaden – som fast anställd av myndigheten.

Och hon är inte ensam i personalen om att komma från TP.

– Vi är ungefär 20 stycken av totalt 90 som kommer därifrån. Arbetsuppgifterna är desamma, men det går ändå inte att jämföra. Det är andra typer av kunder och risken att bli varslad är inte lika stor, säger hon.

Elin gjorde samma resa som Tanja. Båda fick jobb hos bemanningsföretaget, skillnaden är att Elin slutade i september när uppdraget för myndigheten tog slut. Numera fyller hon dagarna med att träffa kompisar och att söka jobb, men inte länge till.

– Jag ser ljust på framtiden, nu ser jag fram emot januari. Då börjar jag jobba för Perido igen för Pensionsmyndigheten, säger Elin.

Den största förlusten som de ser att TP lämnade Söderhamn är att ungdomar i dag inte har samma möjlighet som de hade att komma in i arbetslivet.

– Det var ett bra alternativ till att flytta, TP var bra för Söderhamn, säger Tanja.

Läs mer: Hyggliga utsikter för de varslade