Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefslandstinget Gävleborg

I tidningen ger oss Joakim Westlund rapporter från landstingets verksamhet. Jag hoppas han fortsätter med det, så kan vi läsare förstå och utvärdera. Ur artiklarna framkom följande slutsatser:

Annons

Landstingsdirektör Svante Lönnbark har tillsatt chefer, som inte kan läkarnas språk. All kommunikation mellan ledning och verksamhet blir satt ur spel. Cheferna är enbart till för att förmedla Lönnbarks direktiv. Vad det innebär för verksamheten är inte deras problem, men ett helt oacceptabelt problem för verksamheten. Det kallas usel icke godkänd personalpolitik eller personalvård. Som en följd har ett stort antal duktiga sjukvårdsexperter lämnat landstinget. En följd av detta i sin tur är att man för mycket dyra pengar måste hyra in personal av olika kategorier. Detta skapar brister i patientsäkerheten. Därför tar Svante Lönnbark kontakt med en gammal kompis, Erik Hemmingsson, som för 200 000 kronor per månad ska försöka lära de högavlönade cheferna baskunskap i att vara chef och dessutom hjälpa Lönnbark att försöka få fler fasta läkare. Hemmingsson har tidigare haft uppdrag åt landstinget utan att lämna någon rapport. En muntlig berättelse till landstingsledningen blev resultatet. Kostnad frågas. Det nya uppdraget är dödsdömt från början. Hemmingsson kan aldrig lura hit några läkare med den basorganisation som finns och utgår från den högste tjänstemannen, som i alla år demonstrerat, att han inte har en aning om vad meningsfull kommunikation är och vad som krävs i en sjuk- och människovårdande verksamhet. Här kom ordet "vård" in i bilden. I artiklarna om landstinget nämns aldrig ordet vård. Lönnbark säger, att man arbetat mycket med kostnadseffektiviseringar, tillgänglighetsfrågor och patientsäkerhet. Detta har prioriterats och personalen har kommit i kläm, menar han, och därför ska alla bjudas på julfest. Därmed har han utövat personalvård. Efter jul fungerar landstinget skrämmande sämst i hela landet igen. Festen kostar tre miljoner kronor per år. Hemmingsson kostar nära 2,5 miljoner kronor per år. Vad alla hyrläkare kostar vet vi inte. Jag antar att alla pengar tas från vården. Detta kan kanske belysas i någon ny artikel. Där kan kanske också berättas hur ansvariga politiker stöder den katastrofala skattepenningförvaltning, som landstinget utövar. Vanliga medborgare kan ju inte tro att det är sant, att detta sanslöst oacceptabla missbruk av människor och pengar får fortsätta och fortsätta och fortsätta.

Jarl Karén

Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel