Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Ta chansen – kräv löften av dina lokala politiker med #kandulova

Med #kandulova kan du ställa frågor och avkräva löften direkt från dina lokala politiker, skriver Helahälsingland.se:s ansvarige utgivare Anders Ingvarsson.

Sedan den första tidningen gavs ut har en av medias viktigaste uppgifter varit att granska makten.

Vi ska avslöja lögner, blottlägga missförhållanden och granska följderna av maktens beslut. Det arbetet står än i dag högst på vår prioordning på redaktionen.

Men i och med den samhällsutvecklingen som skett har våra arbetssätt att sköta detta jobb förändrats rejält. Vi kan i dag scanna diarier, sammanställa uppgifter och samla in material mycket snabbare och effektivare genom den tekniska utveckling – som ju dessutom går allt snabbare.

Som ni vet vankas ett val om två månader. Det påminns vi ständigt om genom utspel, annonser, utskick och artiklar. I decennier har detta också inneburit att politiker hållit torgmöten, satt upp valstugor och i vissa fall knackat dörr för att nå sina väljare.

Men vi vill ta det ett rejält steg längre. Vid förra valet lanserade vi vår unika storsatsning #kandulova. Det är en tjänst som gör att du kan ställa frågor och avkräva löften direkt från dina lokala politiker.

Jag kan inte nog skryta över hur stolt jag är över denna tjänst. För mig är det direktdemokrati på riktigt. I vilket annat sammanhang eller forum kan du i lugn och ro verkligen fundera ut din hjärtefråga, få den förmedlad direkt till dina lokala partitoppar – och få svar?

#kandulova blev en formidabel succé! Inte nog med att vi nominerades till Stora journalistpriset, fick det fina INMA-priset och att tjänsten gick på export till Norge – den stora vinsten och beviset på succén är att över 100 000 personer runt om i Mellansverige tog del av #kandulova.

Därför är jag mycket glad över att vi nu lanserar denna tjänst igen, i ny och lite uppdaterad version.

Vi har skapat den eftersom vi vill vara navet i lokalsamhället och i demokratin. Vi vill vara en plats där debatter föds och diskussioner förs. Och kan vi knyta samma er läsare och politiker till ett samtal som mynnar ut i konkreta, lokala löften – då har vi kommit långt i vår strävan.

Så från nu och fram till valet uppmanar jag er alla att ställa era frågor via oss – så avkräver vi politikerna löften om dina viktigaste lokala valfrågor.

En hel del av det som frågas eller lovas kommer också att bli till journalistik i alla våra kanaler, så alla får ta del av det som sägs.

Självklart hittar du #kandulova på vår sajt.

Hör av er om n vill resonera om detta eller annat.