Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefers ohälsa hett ämne

Politikerna är oeniga om vem som ska agera när enhetschefer mår dåligt.

Larmet om att enhetscheferna på omsorgsförvaltningen knäar under sin tunga arbetsbörda har fått förvaltningsledningen att ta in konsulthjälp i form av förre socialchefen Leopold Stoltz.

Det resulterade i en rapport med många punkter där bland annat administrativt stöd ingår.

Kommunstyrelsen gav i februari kommunchefen Claes Rydberg i uppdrag att utifrån utredningen lämna förslag på prioriterade åtgärder till personalutskottet för vidare beslut under våren.

Kommunstyrelsen hade på torsdagen frågan på bordet och förslaget var då att kommunchefen samlar berörda chefer för att skapa gemensamma uppfattningar hur IT-frågor och personalfrågor hanteras.

– Av utredningens 27 punkter är det de två om IT och personalfrågor som kan höra till kommunstyrelsens ansvarsområde. Resten är omsorgsnämndens, säger Claes Rydberg.

Stina Michelson (S) var dock inte nöjd med detta utan begärde återremiss med motivering att kommunchefens utredning inte motsvarar kommunstyrelsens februaribeslut. I andra hand yrkades att kommunchefen får i uppdrag att utifrån utredarens sammanfattning lämna förslag på prioriterade åtgärder.

– Frågan om enhetschefernas situation påverkar hela organisationen, anser Stina Michelson.

Oppositionsrådet Lasse Molin (M) med flera hävdade att kommunchefen gjort rätt och att åtgärder förutom IT och personalfrågor är omsorgsnämndens ansvar.

S blev i princip ensam om sin ståndpunkt om mer prioriteringar från kommunchefens och kommunstyrelsen sida.

Yvonne Oscarsson (V) fick majoritet för en återremiss till personalutskottet för att tydliggöra nämndernas ansvarsfördelning.

Ingalill Fahlström (MP) ville att kommunstyrelsen ska få en information från omsorgsnämnden om enhetschefernas situation idag, om vilka åtgärder som vidtagits och vad som planeras för framtiden.

Det yrkandet röstades ned med 8-7 trots stöd från S och V.