Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cheferna om nedläggningshot mot Handelsbankens kontor i Hälsingland

Handelsbanken har de senaste åren stoltserat med kontanthantering och kämpat för att öppna på fler orter. Nu har dock banken meddelat att de måste stänga upp emot 60 kontor – på grund av digitaliseringen.

Det var i samband med att Handelsbanken presenterade sin kvartalsrapport som banken meddelade att upp emot 60 bankkontor ska läggas ned de kommande åren.

– Inom ett par år så räknar vi med att det blir 50-60 kontor färre, säger presschefen Johan Wallqvist till TT.

Enligt sajten DI Digital har Handelsbanken varit den enda storbanken i Sverige med uttryckt strategi att öka antalet fysiska bankkontor runt om i landet. Det nya beskedet innebär enligt dem att alla fyra storbanker (Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken) nu gått in i den digitala väggen och därför måste stänga kontor.

Läs även: Här stängdes två bankkontor – för att skydda banken

Handelsbanken uppger att orsaken bakom neddragningen är att allt fler kunder gör sina bankärenden över nätet.

– Vi lever i en värld där det sker mycket förändringar just på grund av digitaliseringen. Det blir på ett helt annat sätt än tidigare och kunderna söker andra kontaktvägar med bankerna. Vi anpassar oss efter kundernas vanor, säger Linda Brännström, kontorschef i Gnarp.

Än finns ingen information om vilka kontor som kan bli aktuella för nedläggning.

– Det man gör nu är att banken ser över hur vi ska dimensionera om. En del kontor, främst i större städer, kommer att slås ihop. Berörda kontor kommer att kontakta sina kunder när det blir aktuellt, säger Linda Brännström.

Kan vi räkna med att kontoren i Hälsingland blir kvar?

– Det kan jag inte kommentera. Vi vet ingenting om vilka kontor som kommer att beröras. Tanken är att det ska ske inom de närmsta åren, så jag vet inte alls om det kommer att beröras något kontor i vår region.

Läs även: Många vill kunna gå in på ett bankkontor och hantera kontanter

Anna Ekström är kontorschef på Handelsbanken i Alfta. Hon anser inte att neddragningen är särskilt dramatisk.

– Vi har flest bankkontor av alla banker i Sverige och kommer fortfarande att vara störst efter neddragningen, bara lite mindre störst, säger hon.

Hur kände du när du tog emot beskedet om neddragningen?

– Vi vet inte vilka kontor som kommer att beröras så det kan jag inte uttala mig om. Däremot känner jag mig personligen inte särskilt orolig för Hälsinglands del, säger Anna Ekström.

Nordea i Ljusdal stänger sitt kontor. Kommunalrådet: "Inte bra för orten"

Enligt en anställd på Handelsbanken som tidningen talat med så tog personalen emot beskedet med vemod.

– Handelsbanken har ju inte dragit ned förut, så det är nytt för oss. Vi vet ju inte vilka kontor det berör, men självklart är det tråkigt att det sker.

Handelsbanken har enligt sin egen hemsida 13 kontor i Hälsingland, utspridda i samtliga kommuner. Flest kontor finns i Bollnäs, där banken har kontor i Arbrå, Bollnäs och Kilafors.

– Jag kan inte svara på om något kontor i Hälsingland kommer att beröras. Det som sagts är att det främst handlar om sammanslagningar av kontor i större städer. Mer än så vet vi inte. Men det känns stabilt här, säger Thomas Frykberg, kontorschef i Bollnäs.