Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefer ska ta kloka beslut

Det krävs chefer, som vågar tangera regelverkets gränser och ta ett beslut i ett läge, som regelverket inte förutsett, eller till och med gå utanför regelverket, om resultatet blir humanare då.

Annons

Svenskarna är kända för att  tiga och göra som man blir tillsagd. Lagar och regler  är till för att följas Därför utvisas svårt sjuka flyktingar till en säker död i hemlandet som inte har resurserna eller till och med vägrar ta emot medborgare, som en gång flytt. Men inhumana beslut förekommer överallt i det svenska samhället. Så länge man följer lagen och regelverket gör man "rätt" hur vidrigt galet resultatet än blir.

Senaste exemplet här i Ljusdal är Tove, som inte får åka med i ledig plats i taxin som kör hennes syskon till grundskolan, eftersom Tove går i friskolan. I stället kör Toves pappa  sin egen bil efter taxin. Vilken samhällsbesparing! Och omtanke om miljön! Även om kommunen får betala några kronor extra för att ta Tove med i taxin, vore det en samhällsbesparing. Men för det krävs chefer, som vågar tangera regelverkets gränser och ta ett beslut i ett läge, som regelverket inte förutsett, eller till och med gå utanför regelverket, om resultatet blir humanare då. Såna chefer är det ont om! Om chefens enda uppgift vore att se till att reglerna följdes bokstav för bokstav behövdes inga chefer. Det kan en helt vanlig kontorist sköta. Chefer är till för att leda verksamheten på ett klokt sätt för att nå verksamhetens mål, inte för att vara lagvrängare. Lagar och regler kan inte förutse varje situation.

Politiska nämnder är till för att å folkets vägnar fatta bästa möjliga beslut. Detta förutsätter dock, att  Darwins  evolutionära utveckling hunnit tillräckligt långt bland nämndens ledamöter. Det har i alla fall gått ett par miljoner år sedan uppträdde på vår planet.

Den nye utbildningschefen Meullers uttalande om möjligheten för en ny prövning av ärendet tyder på att han är chef i ordets rätta bemärkelse. Det ger hopp. Men, som Strindberg uttryckte det, muskedundra", i nämnden, Meuller! Eller försök med bananer.

 

                                                            Lennart Gunhamre

                                                            före detta skolchef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel