Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefer, ni har ansvaret!

Annons

jämställdhet Var sjätte privatanställd Gävleborgsbo känner sig hindrad i arbetslivet på grund av sitt kön.

Företagen måste ge fler kvinnor möjlighet att utvecklas på jobbet och ta på sig chefsjobb uppmanar Unionen.

Vittnesmålen från tiotusentals kvinnor om diskriminering och trakasserier i arbetslivet fortsätter att skölja över oss från arbetsplatser runt om i Sverige. Det är inget annat än ett misslyckande att vi i Sverige år 2018 inte kommit längre. Att tystnaden nu bryts är samtidigt ett nödvändigt steg för att undanröja hinder så att alla, män som kvinnor, ska må bra och utvecklas på jobbet. Tyvärr återstår en del att göra.

Var sjätte privatanställd tjänsteman som bor i Gävleborg har känt sig hindrad i arbetslivet på grund av sitt kön visar nya siffror från Unionen.

Främst är det privatanställda tjänstemän som är kvinnor som känner sig hindrade i arbetslivet i Sverige. Fler än fyra av tio kvinnor svarar att de känt sig hindrade på jobbet, medan nio av tio män svarar att de aldrig känt sig hindrade.

En avgörande roll i arbetet för att öka jämställdheten på jobbet har cheferna. Det är cheferna som ansvarar för arbetsmiljön, lönesättningen, genomför jämställdhetspolicyn i praktiken och skapar en inkluderande arbetsplats. Det är cheferna som formar arbetsplatsen och uppmuntrar anställda att utvecklas och kanske själva ta på sig chefsjobb.

Men även om många chefer gör stora insatser för att främja jämställda arbetsplatser finns stora bekymmer. Bara en av fyra kvinnor anser att arbetet helt och hållet leds och fördelas på ett jämställt sätt att jämföra med nästan varannan man.

Samtidigt är den övervägande majoriteten av chefer män. I bara 7 av Sveriges 290 kommuner finns en majoritet kvinnor i chefsposition. Det är ett tecken på att kvinnor inte ges samma möjlighet att utvecklas till chefer.

Unionens undersökning visar att mer behöver göras på arbetsplatserna för att öka jämställdheten och undanröja hindren. Varje anställd som inte ges förutsättningar att göra sitt jobb är ett slöseri inte bara av individens kompetens, det är också en förlust för företaget. Det gör att värdefulla idéer riskerar att gå förlorade och lönsamheten på företagen minska. Alla måste ges likvärdiga möjligheter att utvecklas på jobbet oavsett kön.

Stefan Wiborgh

ordförande i Unionen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel