Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefen om granskningen: "Vi har tagit korrekta beslut"

Arbetsförmedlingen i Ljusdal skickade i februari sex praktikanter till ett asylboende i Fagersta. I onsdagens Uppdrag Granskning i SVT tas fallet upp.

Arbetsförmedlingen i Ljusdal står mitt i händelsernas centrum i onsdagens avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning.

Det var i början av februari i år som Arbetsförmedlingen i Ljusdal erbjöd praktikplatser till sex personer på ett asylboende i Fagersta. Där hade personalen kort innan sagts upp och avslutat sina anställningar och praktikanterna från Ljusdal hjälpte till att lösa bemanningen på boendet, enligt programmet.

Läs också: Arbetsförmedlingens chef tror inte på nedläggningen i Ljusdal

Redan samma dag som Ljusdalskontoret erbjöd praktikplatser ska praktikanterna ha åkt de 30 milen till Fagersta, för att morgonen efter påbörja praktiken på asylboendet.

– Ibland kan det handla om några dagar mellan det att man får erbjudande om praktik och det att man börjar. Men det har alltid föregåtts av en längre dialog mellan praktikanten och arbetsgivaren, säger Gabriella Persson Turdell, chef för Arbetsförmedlingen i norra Hälsingland.

Vad tänker du om kvällens Uppdrag granskning?

– Jag får inte uttala mig om enskilda arbetsgivare. Men vi har gått igenom våra praktikärenden i Ljusdal för första kvartalet i år med anledning av den mediala granskningen. Samtliga ärenden är väldokumenterade och vi har tagit korrekta beslut är vår uppfattning. Vi har inte hittat att vi gjort något som är tokigt, säger hon.

Läs också: Region Gävleborg ska skapa 400 praktikplatser för unga och utrikesfödda

I programmet berättar en av praktikanterna från Ljusdal om hur praktiken på asylboendet innebar långa arbetsdagar utan rast och att de inte ska ha fått någon handledning.

– Jag kan inte uttala mig om det här ärendet. Men om inte en praktik fungerar ska man kontakta sin kontakt på Arbetsförmedlingen. Praktikanten ska ha arbetstid som är normal för arbetsplatsen och det ska finnas handledare på plats, säger Gabriella Persson Turdell.

Uppdrag granskning sänds i SVT klockan 20 på onsdagen.