Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefen för insatsledningen om de nedbrunna husen: "Givetvis går våra tankar till alla som drabbats"

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Förutom skogsägare har flera fritidshusägare drabbats hårt av bränderna i Ljusdals kommun. Många är besvikna och ifrågasätter varför räddningstjänsten inte kunnat rädda deras hus. Ulrika Lindmark, chef för insatsledningen, förklarar att både prioriteringar och risker påverkar vilka fastigheter som gått att rädda.

– Vi är tvungna att ställa värdet av enskilda fastigheter mot värdet på skogsmark, kulturvärden och samhällsviktiga funktioner, säger Ulrika Lindmark, chef för insatsledningen, på Ljusdals kommuns hemsida.

Plus: Trodde stugan klarat sig tills de såg foton över brandområdet: "Förstod att det var kört"

Även om bränderna nu är under kontroll och inte sprider sig utanför begränsningslinjerna, pågår fortfarande ett släckningsarbete och nygamla bränder återuppstår.

För räddningsledningen innebär det kontinuerliga prioriteringar och avvägningar. Dessutom vägs insatserna med säkerhetsriskerna löpande, då fronter kan sprida sig snabbt och terrängen är svår.

– Målet med våra insatser är att inga ytterligare fastigheter, oskadad mark eller samhällsviktiga funktioner ska skadas. Ett antal fastigheter har tyvärr skadats av brandens framfart. Givetvis går våra tankar till alla som drabbats av den omfattande branden, säger Ulrika Lindmark på kommunens hemsida.

Plus: Här är dagens lägesuppdatering om skogsbränderna: "Målet är att jobba oss inåt mot fronten"