Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chef slutar efter krisen på akuten

Hanna Höghielm avgår som chef för akutmottagningarna i länet. Hon lämnar sin post på grund av den akuta situationen för akuten i Gävle.

Hon lämnar verksamheten efter överenskommelse med Helena Björkman, chef för Division Operation. Under det senaste året har ett trettiotal sjuksköterskor slutat på akutmottagningen i Gävle.

Förlusten av kompetens har lett till att 60 läkare på sjukhuset hotar med att avsäga sig det medicinska ansvaret för patienterna ifall inte rutinerna börjar följas bättre igen.

– Det här är ett beslut som vi är överens om, vi behöver flytta fokus från mig som person till verksamheten, säger Hanna Höghielm i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att vi på akutmottagningen i Gävle får fullt fokus på det gemensamma förbättringsarbetet när det gäller patientsäkerhet, arbetsmiljö och kompetensförsörjning, fortsätter hon.

Helena Björkman förklarar att det har funnits ett missnöje med ledningen bland akutpersonalen. Samtidigt påpekar hon att hela ledningen på olika nivåer har ett ansvar för det som sker på akuten.

– En del av det är en kritik som har funnits mot verksamhetschefen, säger hon.

Hanna Höghielm kommer att jobba kvar i landstinget, men inte som chef. Hon ersätts tillfälligt av ÅsaLinnea Davidsson, som i dag är verksamhetschef för ortopedin i länet. ÅsaLinnea Davidsson kommer att vara chef för båda verksamheterna fram till dess att en ny chef för akutvården har rekryterats.

– Hon är en mycket kompetent person, men kommer förstås behöva stöd av ledningen för att kunna leda båda verksamheterna samtidigt, säger Helena Björkman.

Akutmottagningarna i länet är tungt belastade, de tar emot dubbelt så många patienter som lokalerna är avsedda för. Bara under de senaste åren har besökstrycket ökat kraftigt.

– Vi försöker nu tillsammans med sjuksköterskor och läkare identifiera vad vi kan göra här och nu och framöver för att situationen ska bli bättre. Sedan länge arbetar vi med att bli effektivare i att ta emot och bedöma patienter och att få kompetensutveckling på mottagningarna, säger Helena Björkman.

Kjell Norman, tillförordnad sjukvårdsdirektör, har fått i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder för att försöka styra undan onödiga besök på akutmottagningarna. De kommer han att presentera för landstingsledningen i mitten av månaden.