Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chef om flytten från Kastanjen i Ljusne: "Vi förstår att det känns besvärligt"

I flytten av Västerbacken mår en av brukarna väldigt dåligt och känner sig utkörd. Nummer ett är att lyssna på brukarens önskemål, även om själva flytten är oundviklig menar Ann-Catrine Norling, chef för korttidsvården i Söderhamn.

När Västerbackens korttidsplatser flyttas till Kastanjen i Ljusne behövs mer utrymme. Lokalerna ska byggas om och några av brukarna kommer behöva byta boende. Det har lett till att en brukare nu känner sig utkörd, då hon inte kommer att flytta till en annan lägenhet i huset utan till ett annat boende.

– Vi vill ju inte att någon ska känna sig utkörd, men de som bor på den här våningen måste flytta, säger Ann-Catrine Norling.

Läs mer: Beslut fattat – Korttidsvården flyttar från Västerbacken till Ljusne

Kontraktet mellan Västerbacken och Söderhamns kommun löper ut 2018 och omvårdnadsförvaltningen har fått i uppdrag att avveckla verksamheten allt eftersom.

Ann-Catrine Norling berättar att det förts samtal med alla berörda brukare och deras anhöriga där man försökt lösa det med andra lägenheter i huset, eller platser på andra boenden i kommunen. Totalt handlar det om åtta personer som nu kommer att behöva flytta. Några har redan flyttat och andra bor fortfarande kvar, men målet är att det ska vara färdigt till hösten.

– Vi är ju måna om våra boenden, och vi vill inte göra någon illa. Och när vi ska göra en förändring så blir ju följden att de som bor där måste flytta på sig. Vi förstår att det känns besvärligt, men det finns ingen annan lösning heller. Man får försöka ta så stor hänsyn som möjligt, säger Ann-Catrine Norling.

Läs mer: Oro efter beslutet: "Varför fick vi ingen information?"

Under måndagen kommer omvårdnadsnämndens beslut om att flytta korttidsplatserna från Västerbacken till Kastanjen att tas upp i kommunfullmäktige. Det gör man eftersom Ingrid Backelin (L) och Marianne Persson (C) har lämnat in en motion om att riva upp beslutet, då de menar att frågan borde utredas ytterligare.

När deras förslag togs upp i kommunstyrelsen ville dock en majoritet av ledamöterna avvisa motionen, eftersom det handlar om ett beslut som omvårdnadsnämnden själva har befogenhet att fatta.

Läs mer: C och L motionerar om korttidsvården – vill riva upp beslutet om flytt