Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chef fick tio månadslöner för att sluta – kostar kommunen närmare 745 000 kronor

Stig Olsson fick tio månadslöner när han slutade på Ljusdals kommun. För kommunen handlar det om en kostnad på närmare 745 000 kronor.

I höstas gick den dåvarande samhällsutvecklingschefen Stig Olsson ut och kritiserade kommunchefen Claes Rydberg för att detaljstyra för mycket och ”inte förstå sin roll”. Stig Olsson berättade då att han skulle sluta som chef för samhällsutvecklingsförvaltningen. Hans sista dag var den 29 februari.

Läs mer: Kraftig kritik mot kommunchefen: "Ingen bra kultur mot personal"

När datumet närmade sig stod det klart att Stig Olsson även skulle lämna sin anställning. För tidningen berättade Stig Olsson att han var överens med sin arbetsgivare.

Läs mer: Chefen lämnar kommunen: "Vill sluta på ett bra sätt"

Läs mer: Han blir tilläfällig chef för samhällsutvecklingsförvaltningen

Nu står det klart att det de kommit överens om att Stig Olsson skulle lämna kommunen med ett avgångsvederlag på tio månadslöner.

Enligt kommunchefen Claes Rydberg gjordes uppgörelsen på Stig Olssons initiativ.

– Det var han som föreslog att göra en sådan här lösning. Vi tyckte det var en bra lösning, säger Claes Rydberg som själv inte skötte förhandlingarna men som formellt sett är ansvarig.

Du och han hade en schism, där han kritiserade dig offentligt, har det spelat in?

– Det har ingen betydelse. Vi arbetar inte så i den här kommunen.

Stig Olssons besked om att lämna sin chefspost kom i svallvågorna av den storm som blåst upp kring den avsatta socialchefen Marita Wikström. I det läget begärde hon att bli just utköpt. Men den före detta socialchefen blev då nekad av kommunen.

Marita Wikström sa uttryckligen att hon ville bli utköpt men nekades , vad var det som var annorlunda i den här situationen?

– Varje situation är speciell. Det är två olika situationer och jag kan inte gå in på individuella bedömningar, det är orimligt, säger Claes Rydberg.

Enligt kommunchefen är det inte vanligt, men det förekommer att kommunen betalar ut avgångsvederlag och detta gäller inte bara chefer.

– Det förekommer på alla nivåer, säger Claes Rydberg.

Avgångsvederlaget gäller alltså tio månadslöner, vilket i Stig Olsson fall handlar om 53 800 kronor i månaden. Inräknat de sociala avgifterna kostar uppgörelse kommunen nästan 745 000 kronor (744 915 kr). Pengarna ska betalas ut ifrån samhällsförvaltningens konto, samma förvaltning där det bland annat finns ett generellt sparkrav på biblioteket, som ska spara en miljon på tre år.

Ljusdals kommun genomför en rad olika besparingar, hur ser du i det läget emot att ge ett så pass generöst avgångsvederlag?

– Det var en förhandling som gjordes mellan personalchefen och Stig Olsson, säger Claes Rydberg.

Men du är formellt ansvarig, vad tänker du kring beloppet som är ganska ansenlig summa?

– Det är en ansenlig summa, men vi gjorde den bedömningen i en förhandling med Stig Olsson.

Stig Olsson har valt att inte kommentera sitt avgångsvederlag. Inte heller Jonny Mill (LB), ordförande i samhällsutvecklingsutskottet, vill lämna någon kommentar.

Läs mer: Allt om chefsavhoppen i Ljusdal hittar du här