Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Charlotte Ekbom skriver helst om relationer

Hallå där, Charlotte Ekbom, Sollentuna, med rötter i Hälsingland, som nyss kommit ut med sin tredje roman.

Det är tio år sedan du debuterade som författare – hur var det?

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag har alltid skrivit och hade som mål att ge ut en bok, men jag visste inte om jag någonsin skulle lyckas få ihop en hel roman som faktiskt höll för utgivning. Jag skickade manuset till flera förlag och hade lyckan att få napp på ett av dem, det nystartade Bokstaven 18.

LÄS MER: Författarpengar till skribenter i Hälsingland

Hur togs boken emot?

– "Kära vänner", som min första bok heter och som vänder sig till unga vuxna, togs emot väl för att vara utgiven på ett litet förlag. Första upplagan sålde slut och förlaget fick trycka en ny upplaga. Jag fick flera brev från unga läsare och det kändes underbart att kunna beröra andra människor. Min andra bok "Grannsjälar" (för vuxna), kom 2009.

Nu kommer tredje romanen – hur fick du idén till den?

– I mina böcker vill jag försöka utforska vad som händer under ytan i människors liv, vad får oss att agera som vi gör?  I den tredje boken, "Jag ska skydda dig mot livets fasor" har jag valt att titta närmare på relationen mellan föräldrar och barn. Många föräldrar gör i dag allt för att skydda sina barn men vad får det egentligen för konsekvenser för barnen när verkligheten eller sanningen kommer ikapp?

LÄS MER: Var går gränsen för curling?

Vad handlar den om?

– Vi får träffa Jonatan som på sin studentdag får veta att hans pappa omkommit i en olycka. Men Jonatan har levt i tron om att hans pappa varit död i 10 år. Marken börjar gunga när han inser att hans mamma och andra i hans omgivning ljugit för honom för att skydda honom från en obehaglig sanning.

LÄS MER: Det är våra barn det handlar om

Har du fler böcker på gång?

– Jag har faktiskt börjat på två manus, varav det ena är en ungdomsbok och det andra är en ren spänningsroman. Vi får se vilket av dem jag går vidare med, men jag är sugen på att skriva för ungdomar igen. Det ger så mycket att skriva för yngre, att vara med att beröra och påverka deras perspektiv.

Vad jobbar du med i övrigt?

– Jag har fortfarande eget företag och frilansar som skribent, översättare, layoutare och marknadsförare. Det är skönt att kunna styra sin egen tid när man har tre barn och när jag får tid över skriver jag på mina böcker.

Hur ofta är du uppe i Hälsingland?

– Jag åker upp till Hälsingland några gånger per år. Vi planerar att åka skidor i Järvsö i vinter och tycker om att gå på stämmorna, auktioner och konst vid Dellen på somrarna. Min mamma kommer från Delsbo där hon också bor i dag (tidigare bodde hon i Norrbo). Min moster bor i Ljusdal och min morbror i Hudiksvall. Jag var ofta hos min mormor och morfar i Delsbo under min barndom.