Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chans slippa tågstopp med nya miljarder

Extramiljarderna till vägar och järnvägar kan komma även vårt område till del. Bland möjliga åtgärder lyfter Trafikverkets regionchef Ingemar Frej fram ombyggnader av mötesstationerna på sträckan Kilafors–Holmsveden.

- Det är ett intressant objekt i det här sammanhanget, säger han.

Annons

På tisdagen offentliggjorde regeringen sin extra satsning på vägar och järnvägar under åren 2012–2013. Det handlar om fem miljarder kronor för drift och underhåll utöver ordinarie anslag. Av extrapengarna ska 3,6 miljarder gå till järnvägen.

Men ännu finns det inga direkta preciseringar kring var pengarna hamnar.

- Vi har en intern planering kring vilka prioriteringar som kan bli aktuella. Men i det här skedet vill jag inte kommentera innehållet i det materialet, säger Ingemar Frej.

Men det handlar alltså om främst drifts- och underhållsåtgärder på det befintliga järnvägsnätet – inga större investeringar.

- Växlar, spår, ställverk och mötesstationer är sådant om hamnar i fokus, säger Ingemar Frej.

Förbättrade flöden på både Ostkustbanan och Norra stambanan ligger långt framme i hans önskemål.

Just nu byggs tre nya mötesstationer på Ostkustbanan. Dessa ska tas i bruk under hösten.

Men det finns också en stor flaskhals på Norra stambanan i form av den 1,5 mil långa sträckan mellan Kilafors och Holmsveden. Där saknas det dubbelspår.

- Ombyggda mötesstationer skulle höja kapaciteten och förbättra effektiviteten väsentligt, säger Ingemar Frej, som spontant ser det som en möjlig åtgärd.

Bland de alternativ som Trafikverket utrett på sträckan finns en flytt av Röstbo bangård strax söder om Lilltjära. Enligt ett förslag flyttas bangården 400 meter söderut. Dessutom förlängs mötessträckan jämfört med idag.

Nya växlar och signalsystem kommer att skapa möjligheter till samtidig infart för tåg som möts. Mötena kan alltså göras utan några stopp om den satsningen genomförs. Förlängda mötesstationer har också diskuterats i anslutning till bangårdarna i Kilafors och Holmsveden.