Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chans att göra pengar på turism

Krisen gör att fler svenskar stannar hemma och semestrar. Då finns chans för kommunerna att hålla sig framme och göra affärer. Men Söderhamn är sent ute.

För små kommuner kan en genomtänkt turismstrategi vara guld. Särskilt nu när krisen gör att fler stannar inom Sveriges gränser och spenderar sina pengar på hemmaplan.

Peter Terpstra, turismanalytiker på Tillväxtverket, säger att en kommun aldrig kan bli framgångsrik på fin natur allena.

- För att tjäna pengar måste man ha produkter att erbjuda. Det krävs en viss kritisk massa av aktiviteter och attraktioner för att det ska vara intressant att besöka platsen, säger Peter Terpstra.

Jan Bergenholtz är ansvarig för turismfrågor i kommunen. Han är övertygad om att mer semesterpengar kommer att spenderas inom landet i år.

- Men vi gör inget konkret annorlunda på grund av det. Vi håller fast vid den strategi vi har.

Kommunens turismstrategi går i första hand ut på att exploatera skärgården – vår bästa råvara. Skärgårdsprojektet har pågått i flera år och utvecklas fortfarande. Senaste tillskottet är nya övernattningsstugor på Klacksörarna.

Söderhamn har än så länge få företag i branschen. En del skulle säga att turismen är underutvecklad i kommunen.

Jan Bergenholtz uttrycker det lite annorlunda:

- Turistnäringen har alla möjligheter utvecklas i Söderhamn, som jag ser det.

Nu håller man på att införa ett internetbaserat bokningssystem som lokala turismföretag kan ansluta sig till. Det ska underlätta för företag att tjäna mer pengar.

- Det borde vi ha haft för länge sedan, medger Jan Bergenholtz.

På tisdagskvällen träffas folk från turismbranschen i Söderhamn för ett första steg mot att bilda nätverk och utveckla sina produkter tillsammans.

Frågan är om insatserna räcker. Kommer Söderhamn att hinna locka turistande svenskar innan krisen är över?

- Vi har redan gjort mycket. Men det behöver säkert göras mycket mer. Framför allt att stötta våra företag, säger Jan Bergenholtz.