Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Champions League i ekonomiska krispaket

/

God morgon Ljusdal! Nu börjar hjulen rulla igen efter en ganska hyfsad svensk sommar, vädermässigt sett.

Annons

Och vädret är viktigt för oss nordisar.

Men det är inte bara de vanliga arbets- och myndighetshjulen som snurrar, tokhjulen på världens börser snurrar fortare, baklänges, än vanligt. Vi befinner oss tydligen i en ny så kallad finanskris, eller rättare sagt vi har förmodligen ramlat tillbaka in i den som vi svenskar trodde att vi tagit oss ur tämligen oskadda under 2009 och 2010.

Vi är en del av Europa och världen och får vackert finna oss i att drabbas fast vi inte har det så risigt i Sverige.

Världssystemet med datastyrda börser sätter agendan. Ingen, och då menar jag ingen, har hittills lyckats ge en vettig förklaring till varför det som sker sker. Visst, det finns påtagliga förklaringar som uselt skötta ekonomier i vissa EU-länder och ett ekonomiskt/politiskt oroligt USA men det är en annan sak.

Den globala värdepapperskrisen har nu även landat konkret i Ljusdal. Kommunchefen flaggar för att 2012 kan bli ett grisår. Med mindre jobb och dalande befolkningsmängd förlorar kommunkassan i Ljusdal miljontals kronor och det kommer att slå på vardagen för många. Och ingenting kan man göra åt det, bara att vänta och se. Det hjälper inte att kavla upp ärmarna och spotta i nävarna. Datorer, börser och finansparametrar sätter vår ekonomiska agenda.

Men det kanske finns hopp om nyordning i framtiden. Finansminister Borg lät antyda det sjuka i att eventuell felprogrammering eller ett mänskligt fel helt enkelt sätter igång en ohälsosam process på börsen. Tolkar man hans uttalanden djupare läser i alla fall jag in att han är tämligen trött på sjuka börssvängningar som får oproportionellt allvarliga effekter för såväl stater som enskilda individer.

Kanske håller det på att växa fram ett motstånd till nuvarande finanssystem bland världens ledare som lessnat på att slås mot väderkvarnar stup i kvarten.

Nu menar jag inte att uselt skött ekonomi är en väderkvarn, det är säkert vad det ser ut att vara; oreda i plånboken. Men det är åtminstone ett greppbart problem där åtgärder kan få effekt. Ungefär som vanlig hushållsekonomi med andra ord.

Nej, det är den så kallade finansmarknaden som är abstrakt och icke greppbar vilket i sin tur leder till ekonomiskt kaos för vanliga människor, inte minst i ett så värdepapperstungt land som Sverige.

Ett ljus i ett kompakt finansmörker kan idrott vara, lite opium för folket. Malmö FF gav oss idrottsintresserade en helkväll av de sällsyntare slaget i tisdags. Ett hopplöst 4-1–underläge från bortamötet mot Dinamo Zagreb i fotbollens Champions League höll nästan på att rendera MFF Svenska Dagbladets bragdmedalj.

Nu föll man på målsnöret sedan matchen slutat 2-0 till de ljusblå och Zagreb tar platsen i fotbollens finrum med sammanlagt 4-3. Under den sista gastkramande halvtimmen av matchen var, törs jag lova, hela idrottssverige stora fans av MFF, vi längtar ju så efter att få vara en del av Europa även på fotbollsplanen.

Tyvärr blev det inte så, vi får som vanligt nöja oss med att spela i krispaketens Champions League på arenan i Bryssel med Anders Borg som mittfältare.

Mer läsning

Annons