Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

CG Hildings orkester presenterar sig

Varje söndag träffas sex personer i en villa i Tallåsen för att dricka kaffe, äta fikabröd och - öva dansbandslåtar.
– Vi gjorde succé på vår premiärspelning för några veckor sen, säger Peter Subäck.

Det är en blandad skara människor som sitter i vardagsrummet hemma hos Johnny Walther i Tallåsen. Den yngsta är bara 20 år medan gruppens veteran har passerat 50-strecket.

– Alla utom en jobbar på samma jobb men vi jobbar på olika avdelningar och känner egentligen inte varandra. Det är musiken som fört oss samman, säger Peter Subäck.

Det var när Peter Subäck var ute och letade efter julklapp till sin mamma för drygt ett år sedan som tanken på att starta ett dansband som skulle spela 60- och 70-talsmusik började ta form.

– Jag köpte en skiva med Flamingokvintetten och när jag lyssnade på den insåg jag att jag växt upp med alla de där låtarna och att det skulle vara kul att spela dem, säger Peter Subäck.

Johnny Walther, med erfarenhet från dansbandsvärlden efter att ha varit trummis i Pippis, involverades på ett tidigt stadium och sedan har det bara rullat på.

– Den sista som kom med var Erika, det var strax före jul, och nu har vi haft vår premiärspelning och det blev succé, säger Peter Subäck.

Ett namn har de skaffat sig också, CG Hildings orkester.

– Hildings för att min farfars bror hette så och det låter så rätt. Och orkester för att det måste vara med när man spelar den här musiken från 60- och 70-talen. Och CG? Ja egentligen bara för att förbrylla, och för att vi hade lite "sege" låtar i början, säger Peter Subäck och skrattar.

På repertoaren finns, förutom låtar från Flamingokvintetten, låtar från Thorleifs, Pippis, Eldorados, Streaplers och Sven-Ingvars.

– Den nyaste låten vi har är från -78. Tanken är att de som var ute i danssvängen på 60- och 70-talen ska känna igen låtarna. Det är inga smöriga, såsiga låtar vi kör och det märkte vi ju på premiärspelningen att den här musiken går hem även hos ungdomarna, det är fart i den, säger Peter Subäck.

Drömmen för bandet är att få några riktiga sommarspelningar med kulörta lampor, lövad dansbana och vattnig korv i papper.

– Det ska vara nostalgi, jag är en riktig nostalgiker, säger Peter Subäck.

Medan CG Hildings orkester kämpar för att ta sig fram glider ett annat band i Sverige som har ungefär samma grundidé, att damma av gamla dansbandsklassiker och ställa dem i rampljuset igen, fram som på en räkmacka.

– Ja vi hittade ju Larz-Kristerz när vi höll på att leta låtar på nätet, och de gör ju redan samma grej som vi vill göra, säger Johnny Walther.

– De tajmade dåligt, säger Jonas Nordström med ett leende.

– Ja det var taskigt mot oss, svarar Johnny Walther och skrattar.

Premiärspelningen i Tallåsen på alla hjärtans dag blev succé, om man får tro bandmedlemmarna själva, och de hoppas nu att bokningarna ska börja ramla in.

– Vi kanske kan spela på 50- och 60-årskalas, på danskvällar och andra tillställningar, säger Peter Subäck.

Men som ett gammalt 60- och 70-talsdansband måste ju scenkläderna vara viktiga, hur har de det med det?

– Vi kan väl säga att det är på planeringsstadiet. Det är väl en ekonomisk fråga, har man inga finanser in så ... säger Peter Subäck.