Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centrumupprustning behövs

Även kommunstyrelsen säger nej till en fortsatt utredning om en gågata i Edsbyn. Men samtidigt inser politikerna att det behövs göras en centrumupprustning i Edsbyn.

I torsdagens Ljusnan redogjordes för tekniska förvaltningens utredning och vad den kom fram till, bland annat att Långgatan i Edsbyn är en statlig väg och statliga vägar ska vara öppna för trafik.

Kommunstyrelsen går nu på samma linje som tekniska förvaltningen och tekniska nämnden, och föreslår kommunfullmäktige att inte utreda frågan vidare.

– Men det innebär inte att vi inte inser behovet av en upprustning av centrum i Edsbyn. Det är läge att titta på detta framöver, när exakt kan jag inte säga, säger kommunstyrelsens ordförande och kommunalrådet Yoomi Renström (S).

Det var Åsa Eriksson och Fredrik Persson som tidigare i år lämnade in ett medborgarförslag om att göra om Långgatan mellan Bäckstigen och Hembygdsgatan till en gågata.

– Det känns som om det inte blir någon gågata. Men det är bra om vårt medborgarförslag har väckt tankar även hos politikerna att något behöver göras. Det känns som att det behöver till en förändring. Medborgarförslaget har väckt tankar hos befolkningen, säger Åsa Eriksson.

Tanken med medborgarförslaget var att nå målet ett levande och trivsamt centrum.

– Det är möjligt att det finns andra lösningar på det. Det positiva är om det blir något av det och att det har väckts en debatt, säger Åsa Eriksson.

Vidare tog kommunstyrelsen upp Centerpartiets förslag om aktiva marknadsföringsinsatser om lagen om valfrihet (LOV) i hemtjänsten. Det har gjorts och behövs inte ytterligare, anser en majoritet medan Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig.

Kommunstyrelsen anser vidare att kommunens chefer inte behöver bo i Ovanåkers kommun. Detta med anledning av ett medborgarförslag om att en sökande eller innehavare av chefstjänst också ska vara bosatt i kommunen.