Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centraliseringens tidevarv är över - nu ska Stockholmsjobben flyttas

Civilminister Ardalan Shekarabi ger tydliga besked i en intervju med MittMedia. Stockholmscentraliseringens tidevarv är över. Hundratals statliga jobb väntas komma bland annat till Gävleborg och Jämtland. Här kommenterar ledarskribenten Patrik Oksanen beskeden under onsdagen.

129 statliga myndigheter har sina huvudkontor i Stockholm. De län som delar andraplatsen har tio huvudkontor vardera. 72 000 statligt anställda finns i Stockholms län. 50 procent av samtliga statliga anställda finns i de tre storstadslänen.

25 kommuner i Sverige saknar helt statliga arbetstillfällen, medan det till exempel i Gullspång bara finns tre statliga jobb kvar. Alla tre är sysselsatta med att sälja statens sprit på Systembolaget.

Läs mer + TV: Det är nu som Sveriges kurs ändras när det gäller centraliseringen

Trenden har också varit att statliga jobb centraliserats till regioncentra då mindre kontor har lagts ned. Det är den här trenden som civilminister Ardalan Shekarabi (S) nu tänker bryta.

– Stockholmscentraliseringens tid är över. Det handlar både om hur vi stärker legitimiteten, men också hur vi kan effektivisera staten genom att vända på perspektiven och utlokalisera verksamheten, säger Shekarabi i en intervju med MittMedia.

Första steget var att Skatteverket fick dra tillbaka sitt hårt kritiserade förslag att lägga ned skattekontoren i bland annat Hudiksvall och Ludvika.

Under onsdagen överlämnades nästa steg, en utredning från Statens servicecenter om vilka funktioner som kan utlokaliseras från myndigheter. Generaldirektören Thomas Pålsson räknar med det innebär ett par hundra jobb till Gävle och Östersund.

Läs mer: SEGER i fråga om skattekontoren

Det är administration som flyttas från den överhettade huvudstaden till Jämtland och Gävleborg. Hyror på en fjärdedel av Stockholmspriserna lockar en generaldirektör, som påminner mer om en entreprenör än en byråkrat.

– Vi ser att det går att göra betydligt billigare och effektivare utanför Stockholm. Vi ser också en mindre hård rörlighet på arbetskraften, förklarar Thomas Pålsson för MittMedia.

Rapporten har identifierat ett tiotal myndighetsfunktioner som kan flytta, som IT, ekonomiadministration, upphandling, juridik, rekrytering, utbildning, e-arkiv, fordonshantering, lokalförsörjning och kontorsstöd.

Särskilt generationsväxlingen i IT lämpar sig för samordning ute i landet, här lägger staten redan i dag 25-30 miljarder på olika myndigheters splittrade IT-arbete, med kritiserad robusthet som en följd.

Dessutom skissar Statens servicecenter på att kraftigt förstärka de lokala servicekontoren som ska leverera tjänster till medborgarna, för att bland annat underlätta för flyktingars integration i samhället.

Flera kommuner har redan börjat positionerat sig i dragkampen om möjligheterna. Söderhamn försöker till exempel ro hem den kundtjänstcentral man hoppas ska bli följden av det fortsatta arbetet. Härnösand pekas ut som ett ställe som kan ta hand om statens E-arkiv, eftersom Mittuniversitetet har spetskompetens på området. Men det finns också skäl att påminna om att detta bara är en början och att det är långt från tillräckligt.

Nedläggningen av verksamhet med högkvalificerade statliga jobb på mindre orter måste brytas samtidigt som fler statliga huvudkontor behöver flyttas ut i landet. Allt detta lovar Shekarabi att regeringen menar allvar med, men det är nu som orden prövas på allvar.

Motståndet i huvudstaden mot att flytta "enklare typer" av servicetjänster är svagt, det är först när generaldirektörer och huvudkontor ska flyttas som det urbaniserade tolkningsföreträdet slår till. Innan årsskiftet lovar regeringen att återkomma med transferlistan för myndigheter. Det lär bli starka reaktioner i huvudstadsmedierna.

Läs mer: Svenska statens problem är stuprören

Kommer civilministern ha kraften att vinna över normen och kan decentraliseringsvännerna inom Alliansen lägga undan riksdagsspelplanen?  Här mår Sverige bäst av breda blocköverskridande överenskommelser. Det handlar om att hålla ihop Sverige och ge staten legitimitet i hela landet.

Och glöm inte Sverige utanför de regionala centralorterna. Sverige är också Sandviken, Ljusdal, Ånge, Sveg, Kramfors och Mora.