Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Central förhandling om skolbudget

Det största lärarfacket – Lärarförbundet – har begärt centrala förhandlingar om barn- och utbildningsnämndens budget för 2012.
- Nu finns risk för att hela budgetprocessen i kommunen försenas – och i förlängningen kan det leda till ytterligare besparingar och risk för uppsägningar inom skolan, säger nämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

Enligt tidsschemat skulle barn- och utbildningsnämnden ha beslutat om sin budget för 2012 vid sammanträdet den 22 september. Men förhandlingarna med de fackliga organisationerna om budgetförslaget – som innehåller en rad besparingar – hade slutat i oenighet och därför fick inga beslut fattas.

I stället bokades ett extra nämndmöte in den 5 oktober – så att kommunstyrelsen kunna behandla hela kommunens budget vid sitt sammanträde dagen därpå.

Nu är det tveksamt om tidsplanen håller. Både sjukgymnasternas fackliga organisation och Lärarförbundet har begärt centrala förhandlingar om budgeten – och lärarnas förhandling är inbokad dagen före det planerade extra nämndmötet:

- Det blir bara tuffare om facken förhalar och förlänger processen, även om de är i sin fulla rätt enligt lagstiftningen, säger Jan Lahenkorva. Om åtgärderna för att få budgeten i balans drar ut på tiden, så kommer det att krävas ännu större anpassningar – och risk för uppsägningar.

Regionombudsman Tony Wallgren ska förhandla för Lärarförbundet på tisdag. Han är medveten om att hela budgetprocessen kan komma att försenas:

- Så kan det vara – men på sikt kan det bli negativa konsekvenser för både elever och lärare om det fattas beslut utan delaktighet och inflytande för våra medlemmar ute på arbetsplatserna.