Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centervändning om urangruvor är välkommen

Inför helgens val av ny partiledare inom Centerpartiet deklarerade samtliga tre kandidater inklusive Annie Lööf i en utfrågning att de vill lagstifta mot uranbrytningsgruvor.

Detta är ett mycket glädjande besked för de många orter i landet som är hotade av uranbrytning. Om detta är en ny partilinje för Centerpartiet innebär det att riksdagen snart kommer ha majoritet för att förbjuda den smutsiga verksamheten som brytning av uran innebär.

I Sverige finns i dag över 100 tillstånd att provborra efter uran. Brytning av uran liknar inte brytning av något annat mineral. Försöken med svensk uranbrytning upphörde i Skövde för över 40 år sedan därför att grundvattnet förgiftats och lokalbefolkningen protesterade. Sedan dess har Sverige importerat allt uran vi använder till svensk kärnkraft från fattiga områden i bland annat Kazakstan, Australien och Namibia. Det visar med all tydlighet att uranbrytning är en smutsig verksamhet som inte är önskvärd för något samhälle.

Men flera företag, de flesta utländska, investerar miljontals kronor i att prospektera efter uran i Sverige. Detta gör de därför att de bedömer att dagens regelverk ger möjlighet att i framtiden få bryta uran. Detta hot om kommande uranbrytning har lagt en död hand över många orter och skapat stor oro. Människor som bor i områden som Nianfors och Alfta har kämpat länge emot de utländska företag som vill bryta uran. Många markägare är oroliga att priserna på deras fastigheter ska sjunka och oron och osäkerheten i sig kan leda till stora konsekvenser för människor och kommuner. Flera kommuner har avvaktat med satsningar på exempelvis ekoturism eftersom man inte vet om det riskerar att bli uranbrytning. Ett förbud mot uranbrytning kan ge dessa orter framtidshopp igen.

För mindre än ett halvår sedan, den 27 april, röstade riksdagen om förslaget att förbjuda uranbrytning. Centerpartiet hade då möjlighet att avgöra frågan genom att rösta för det förslag från Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lagt om förbud mot uranbrytning. Annie Lööf, då Johansson, ställde sig då inte bakom förslaget om förbud. Medlemmarna i Centerpartiet har nu ett viktigt arbete i att se till att den föreslagna partiordföranden Annie Lööf står upp för den nylanserade åsikten att vilja lagstifta mot uranbrytning. Ett uttalande inför Centermedlemmar är inte mycket värt om det inte möts upp av samma agerande i riksdagen.

Miljöpartiet kommer under hösten i riksdagen återigen föreslå ett förbud mot uranbrytning. Vi hoppas då få Centerpartiet som allierade för att ge svensk landsbygd en framtid fri från smutsig uranbrytning.

Lise Nordin (MP)

riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel