Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerstämman: C placerar Europapolitiken i VU

När Centerpartiet förnyar sin ledning så blir generationsskiftet tydligt men det är också unikt i ett EU-politiskt perspektiv.
Valberedningen förslag till partistämman i september är att Europaparlamentariken Fredrick Federley, 37 år, tar plats som 2:e vice ordförande och att Kristina Yngwe, 32 år, riksdagsledamot och vice ordförande i Miljö- & jordbruksutskottet blir ledamot.

Annons

Valberedningens förslag innebär inte bara förnyelse i ålder utan att Centerpartiet blir unikt i svensk politik genom att den innersta kärnan av partiledningen får in det europeiska perspektivet i realtid.

Fredrick Federley har under sitt första år i Europaparlamentet presterat på den nivån att han skulle slåss om "Rookie of the Year"-trofén om det nu fanns en. I den europeiska politiken sker mycket av beslut som påverkar Sverige direkt och indirekt på olika nivåer. Att Centerpartiet får en 2:a vice ordförande som med ena benet står nära den liberala gruppens ledning i Europaparlamentet och det andra i Centerpartiets innersta ledning gör nu att partiet får en möjlighet att på ett helt annat sätt göra så att politiken kan hänga ihop.

Idag är problemet i svensk politik att avstånden mentalt mellan partiföreträdare i Europaparlamentet och den svenska politiska debatten är alldeles för stort. Dessutom kan positioner behöva prövas blixtsnabb när europapolitiken brinner till i Bryssel och då fungerar det inte att pressa in beslutsfattandet i en svensk politisk lunk.

Förhoppningsvis innebär det även att vi i fortsättningen får se frågorna där de hör hemma. Eurofrågan avgörs av Sveriges riksdag och inte av Europaparlamentet, ändå fick vi i parlamentsvalrörelsen se kampanjfilmer mot euron men inte ett ord i höstens valrörelse.

Kanske kan Centerpartiet också tänkas nu överge begreppet smalare men vassare och i stället fylla det med konkret innehåll.

Den här modellen med en europaparlamentariker i den nationella politikens kärna är något övriga partier, som vill vara moderna och relevanta i politiken, har att ta efter.

Federley har också haft en lång och gedigen centerbakgrund med åtta år i riksdagen och CUF-ordförandeskap. Han fick sitt stora och breda genombrott i den lyckade Europaparlamentsvalskampanjen 2014 som kryssade in honom trots en tredje plats på listan.

Europaparlamentsvalet blev också ett genombrott för det andra nya namnet, Kristina Yngwe som har haft ett kometår bakom sig. Insatsen i kampjen ledde till att hon kryssades in i riksdagen för Skåne södra senare samma år. I år har Yngwe fått efterträda Lena Ek som ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet. Yngwe har profilerat sig i landsbygds- och jordbruksfrågor och tillför därmed spetskompetens i partiets traditionella kärnområden.

Federley och Yngwe ersätter de tidigare ministrarna Lena Ek och Anna-Karin Hatt som lämnat partipolitiken för andra uppdrag.

Valberedningen föreslår omval för partiledren Annie Lööf, förste vice ordföranden Anders W Jonsson som är riksdagsledamot för Gävleborg och Mari-Louise Wernersson kommunalråd i Falkenberg.

Sammantaget är det en bra laguppställning för ett verkställande utskott, särskilt eftersom man kan anta att partiets ekonomisk-politisk talesperson Emil Källström kommer att ha stämpelkort som adjungerad.

Annons