Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiets desperata förklaringar

Vi har i flera debattinlägg kunnat följa hur Centerpartiet desperat försöker förklara sitt agerade i majoritetsfrågan i Landstinget Gävleborg. Tillträdande landstingsråd går i polemik med allt ifrån ledarskribenter till enskilda företrädare inom ungdomsförbunden.

Samverkan för Gävleborg (inklusive Centerpartiet) gick till val 2006 på en ny politik för Landstinget Gävleborg - en politik där patienten alltid sätts i centrum. Efter att vår gemensamma samverkansbudget antogs av fullmäktige i december uppstod ett politiskt vakuum då Socialdemokraterna inte hade viljan till att verkställa en borgerlig budget.

Från moderat håll sökte vi nu efter möjligheter till att bilda en ny politisk majoritet. Vi kunde snabbt konstatera att det fanns flera vägar att gå men tyvärr ställde inte alla partier upp på dessa. Centerpartiet klargjorde att de helst såg en ny majoritet bestående utav Socialdemokraterna och ett eller flera allianspartier. Någon vilja att bilda en ny majoritet med någon eller några andra än Socialdemokraterna fanns ej.

Följderna av detta var för oss uppenbara, man skulle nu söka efter en politisk majoritet tillsammans med Socialdemokraterna och ett eller flera partier. Övriga partier inom Samverkan för Gävleborg klargjorde då att vi kunde tänka oss ett samlingstyre där alla partier som vill och kunde också skulle ingå, men detta avfärdades fort av Socialdemokraterna utifrån att man inte bildar majoritet med moderater eller sjukvårdspartister.

Fortfarande fanns det möjlighet för Samverkan för Gävleborg att bilda en majoritet tillsammans med andra partier och ta ansvar för den av fullmäktige antagna budgeten. Vad som händer då är att Centerpartiet deklarerar att man hade för avsikt att inleda förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i syfte att bilda majoritet. Och hur detta slutade vet vi alla.

Kvarvarande partier inom Samverkan för Gävleborg kommer fortstätta att driva den politik vi tillsammans med Centerpartiet gick till val på. Om Centerpartiet står fast vid givna löften vet vi inte. Vad vi däremot vet och kan ge löfte om är att Moderaterna kommer fortsätta påvisa alternativ inom landstingspolitiken där patienten alltid sätts i centrum och där vi låter kreativheten bland personalen flöda.