Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet värnar inte miljön

Det är direkt pinsamt att Sverige under sin tid som ordförande i EU och bara några månader före det stora klimatmötet i Köpenhamn tar detta steg tillbaka i miljöarbetet.

Sven Bergström (C) riksdagsman berömmer tillsamman med Karin Ånöstam, distriktsordförande i Gävleborg, Centerpartiets landsbygdspolitik.

De skriver att sedan regeringsskiftet 2006 har Centern i alliansregeringen arbetat aktivt för att främja utvecklingen i hela landet.

Man berömmer sig för att Centerpartiet genomdrivit att skatten på handelsgödsel ska tas bort. Man hänvisar till att övriga länder i EU inte har denna skatt och att det missgynnar Sverige. Man skriver också att konventionella odlare inte ska betala skatt på handelsgödsel på grund av rättviseskäl gentemot ekologiska odlare!

Anledningen till att man införde skatt på handelsgödsel är förstås att det ska kosta att förstöra miljön och att skatten ska verka för att minska användningen. Handelsgödsel framställs av fossil olja och processen är mycket energikrävande. Förutom att handelsgödsel är huvudorsaken till att Östersjön är övergödd och i dag ett döende hav leder således användning av handelsgödsel till global uppvärmning och klimatpåverkan.

Det är direkt pinsamt att Sverige under sin tid som ordförande i EU och bara några månader före det stora klimatmötet i Köpenhamn tar detta steg tillbaka i miljöarbetet. Vi borde i stället arbeta för att skatten införs i alla EU-länder.

Ett annat lågvattenmärke för Centern på miljöområdet är att man säger ja till förbifart Stockholm där ofattbara 30 miljarder kronor ska läggas på två mil sex-filig motorväg väster om Storstockholm i tunnel under Mälaren med en mängd på och avfarter. Projektet kommer att ge arbete åt tusentals människor i minst tio år i den del av landet där det redan är kraftigt överbefolkat. Är det att föra en politik där hela landet får leva?

Detta vansinnesprojekt kommer att öka biltrafiken ytterligare och stå i vägen för nödvändiga satsningar på järnväg och kollektivtrafik. När blir det äntligen dubbelspår på ostkustbanan Gävle-Sundsvall?

EU-kommissionen förslog nyligen en kilometerskatt på lastbilstransporter i hela EU. Sverige med Centern i spetsen var först ut med att såga detta utmärkta förslag. Näringsminister Maud Olofsson och kommunikationsminister Åsa Torstensson menade att Sverige inte vill ha någon kilometerskatt eftersom järnvägsnätet inte har kapacitet för mera godstransporter. Vill man inte se att skatten kan användas till att bygga ut järnvägsnätet?

Det är tydligt att när det kommer till handling är man inte intresserad av miljöåtgärder som kan rädda klimatet. Hur länge till ska kortsiktiga vinstintressen göra oss så förblindade att vi inte ser att vi driver vår underbara planet mot katastrofen?

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel