Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet svänger om bandyhall – vill se den byggas på SJ-området

 
Bandyhall i Bollnäs
Visa alla artiklar

Under valrörelsen var Centerpartiet tydliga med ett blankt nej till bandyhall. Skola, omsorg och kommunens dåliga ekonomi var viktigare. Men nu har partiet ändrat sig. – Det har mognat fram under våren. Nu är vi där vi skulle varit för länge sen, säger Centerpartiets gruppledare Bengt-Olov Renöfält.

När Bollnäs kommunfullmäktige våren 2015 röstade om att de skulle låna ut pengar till byggandet av en bandyhall på Sävstaås röstade Centerpartiets fem ledamöter nej och deras sida vann med 25 röster mot 20.

Läs också: Renöfälts insändare från våren 2015: "Centerns nej till bandyhall står fast"

Sedan dess har Bollnäs Gif Bandy övergett planerna på att bygga på Sävstaås och har konkreta planer för att bygga en hall i egen regi, tillsammans med sponsorer. Det som krävs är att Bollnäs kommun väljer att sälja marken till föreningen och utlovar ett driftsbidrag.

Och när de nya planerna presenterades i höstas började Centerpartiet att vackla.

– Inget tidigare förslag har haft något tak för det kommunala åtagandet, så de hade kunnat bära iväg var som helst. Nu finns ett tak på 7 miljoner per år, säger Bengt-Olov Renöfält och tillägger:

– Dessutom tar klubben ett stort ansvar genom att gå in och tar alla risker, vilket ger en helt annan situation än tidigare.

Läs även: Unik grafik – Se hur Bollnäs Bandy vill förvandla SJ-området

Vid torsdagens medlemsmöte beslutade partiet att de ska säga ja till förslaget om en bandyhall på SJ-området. I ett pressmeddelande skriver partiet att "Bandyn tar själv ett stort eget ansvar, vilket hedrar dem och ökar trovärdigheten."

Bent-Olov Renöfält poängterar även att det nu finns ytterligare två punkter som bidragit till att Centerpartiet vänt i frågan. Det ena är att fotbollen ges möjlighet att utöka sin verksamhet på Sävstaås om bandyn försvinner därifrån. Det andra är att SJ-området väcks till liv igen.

– Man ska komma ihåg att där bandyn vill ha sin arena är där byggnaderna i absolut sämst skick på området finns. Byggnaderna runtomkring som det finns ett bevarandevärde i har klubben deklarerat att de vill behålla, säger Bengt-Olov Renöfält.

Läs mer: Centerpartiet kan vara på väg att svänga om bandyhall

Samtidigt framhålls att beslutet inte påverkar partiets syn på att skola och omsorg alltid har högsta prioritet.

– Kommunen är i ett helt annat ekonomiskt läge nu, säger Bengt-Olov Renöfält.

Att centerpartistiska väljare kommer känna sig svikna av att partiet nu byter åsikt är inget som oroar Bengt-Olov Renöfält.

– Jag tror de kommer att förstå det här när de granskat vad det här kommer att innebära, säger han.

Bollnäs Bandys klubbchef Robert Lindgren är positiv till att Centerpartiet valt att ändra sig till att vara för en bandyhall på SJ-området.

– Det här är ett bevis på att det vi kommit fram till är en bra lösning, inte bara något som är positivt för bandyn. Det här kommer betyda mycket för andra sporter också. Det blir en utveckling av hela Bollnäs, säger han.