Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet säger nu ja till medlemskap i Nato

Centerpartiets partistyrelse rekommenderar nu att partiet ska säga ja till Nato på stämman. Beslutet kommer i ett läge när den säkerhetspolitiska situation kraftigt försämrats samtidigt som att Sveriges relativa försvarsförmåga är nere på nivåer vi inte haft sedan Gustav Vasas dagar.

På många sätt är det ett typiskt centerbeslut, präglat av pragmatism efter ett långt och noga övervägande. Frågan har utretts, stötts och blötts tills partistyrelsen kom fram med sitt ja som presenterades på SvD Brännpunkt. Och beslutet är välkommet.

Situationen jämfört med Kalla Krigets dagar, då Sverige i praktiken aldrig var neutralt, är kraftigt förändrat. Varje tid behöver också ha en säkerhetspolitiska lösning utifrån sin situation. För Sverige som i sin ensidiga solidaritetsförklaring uttryckt att man även avser bistå övriga länder i Norden och i Baltikum i händelse av krig är det ett logiskt steg att använda Nato, både för sin egen säkerhet och för att fullfölja sina åtaganden.

Centerpartiet säger inte ja till Natomedlemskap utan förbehåll, precis som Norge är det ett nej till kärnvapen på svensk mark. Partiet säger också nej till att ha utländsk trupp stationerat på svensk mark. Medlemskapet i Nato ska sökas hand i hand med Finland.

Ett ja från Centerstämman i Falun i slutet av september innebär att den svenska inrikespolitiska positioneringen i frågan ändrar sig. I oktober håller Kristdemokraterna riksting, även här rekommenderar partistyrelsen ett ja kommunicerade partiet på twitter efter Centerbeskedet. Socialdemokraterna har i det läget inte längre något alliansparti att hänga upp sitt Natomotstånd på.

Insikten att Centerpartiet och Kristdemokraterna är på väg att säga ja kan ha bidragit till Hultqvistdoktrinen (som beskrivs väl av Annika Nordgren Christensen här) där Socialdemokraterna överger det ideologiska Natomotståndet och istället fokuserar på att bilaterala och multilaterala överenskommelser är effektivare än Natomedlemskap. Men det är en effektivitet som är ifrågasatt, ett Natomedlemskap gör Sverige mindre beroende av USA:s välvilja, som ambassadör Bertelman konstaterade i sin utredning.

Ett Nato-Ja innebär också att man siktar på att försvaret ska kosta 2% av BNP:n, ett trovärdigt försvar utan Nato som kan leva upp till Sveriges åtaganden är dyrare. Utmaningen som Centerpartiet nu har att axla är att prognosen pekar på att Sverige kommer att lägga mindre än 1 % år 2020. Den matematiken går inte ihop med verkligheten. Medlen till försvaret måste höjas kraftigt. Nu.

Natomotstånd finns i Centerpartiet, fyra personer reserverade sig i partistyrelsen och debatten lär bli stämmans hetaste. Samtidigt behöver motståndarna nu på allvar visa hur deras säkerhetspolitiska lösning ser ut utan Nato, både i pengar men också i kollektiva säkerhetslösningar.

Stalltipset är att partiledningen har stöd för sin linje och att Centerpartiets ja förändrar dynamiken i svensk säkerhetspolitik. Efter att C sagt ja säger Kristdemokraterna ja och det innebär att valet 2018 på allvar blir ett Natoval.

Texten uppdaterad med Kristdemokraternas rekommenderade ja och antalet reservanter i Centerpartiets partistyrelse